Ünnepi könyvértékelések § Tolkien: Karácsonyi levelek & John Grisham: Elmaradt karácsony

december 10, 2017

Az adventi időszak mindig is az év egyik legszebb időszakának számít nálam, szeretek ajándékokat barkácsolni a barátaimnak, családomnak, karácsonyi vásárokban készülődni, vagy csak otthon olvasgatni egy bögre forró tea, vagy kakaó társaságában. Idén már javában zajlik nálam a készülődés az ünnepekre, nemcsak a mindennapokban, hanem a blogolás terén is. Sok bejegyzésötletem van decemberhez kapcsolódóan, igyekszem mindegyiket (vagy legalábbis nagy részüket) megvalósítani.
Az első ilyen poszt egy elmaradhatatlan könyvértékelő, amelyben két nagyszerű karácsonyi olvasmányt mutatok be: az egyik a Karácsonyi levelek Tolkien (igen, az a Tolkien) tollából, a másik pedig az Elmaradt karácsony John Grisham-től (amelyből egy igen sikeres, már-már klasszikusnak számító film is készült Kelekótya karácsony címmel). ↓↓

John Grisham: Elmaradt karácsony
Ez a történet hatalmas szerepet játszik a családunkban minden év karácsonyán, ugyanis ez a filmadaptációja elmaradhatatlan decemberben. Pár éve fedeztem csak fel, hogy eredetileg a cselekményt nem a film készítői alkották meg, hanem John Grisham író, akinek a terepe a krimi-, és regényírás, de úgy látszik, Ő is nagyon szeretheti a karácsonyt, ha ebben a témában alkotott. Alapvetően a sztori nem túl bonyolult, tökéletes választás egy zsúfolt és fárasztó nap utána délutánra, estére, garantáltan megmosolyogtatja az olvasót a főszereplő házaspár őrült terve. Ugyanis a férj és feleség gyermeke elutazik Peruba, a szülők pedig úgy döntenek, hogy márpedig ők nem fogják a lányuk nélkül megünnepelni a karácsonyt. Nem vesznek se ajándékot, sem fát és más dolgot, amely az ünnephez kapcsolódik. Sőt, hogy ne essenek még kísértésbe se, egy luxus hajóutat szerveznek maguknak a Karib-szigetre. Viszont tervüket a szomszédság, munkatársak és barátok egyáltalán nem preferálják, és ebből fog adódni a sok-sok konfliktus is.
Olvasás közben kicsit olyan érzésem volt, mintha az író összegyúrta volna Grincs és Scrooge karakterét. Összességében ez egy nagyon szórakoztató történet, érdemes mindenkinek elolvasnia a könyvet, illetve megnéznie a filmet, mert az is kihagyhatatlan (főleg karácsony tájékán!).

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Ezt a rövidke kis könyvet is abba a csoportba sorolnám, amelybe az előző olvasmányt: könnyed, aranyos történetek szerepelnek benne, nagyszerűen elfelejtjük a segítségükkel a mindennapi és ünnepi stresszt egyaránt. Hihetetlen belegondolni, hogy Tolkien-tól, a Gyűrűk Ura trilógia és a Hobbit c. regény írójától karácsonyi leveleket is olvashatunk, nem igaz? Tolkien nemcsak fantasztikus író, de nagyon jó szülő is lehetett. Ez a könyv tartalmazza azokat a leveleket, amelyeket minden év karácsonyán küldött gyermekeinek Karácsony apó név alatt. Mindegyik egytől-egyig különleges, hihetetlen sztorikat tartalmaznak az Északi sarkról, Jegesmedvéről, koboldokról, és segítő manókról... Nagy energiát fordított ezekbe az írásokba, ugyanis találkozhatunk itt is egy teljesen új nyelvvel (ahogy már a Gyűrűk Urában megszokhattuk), de az még semmi, hanem egy komplett ábécével is. Természetesen a festett, vagy rajzolt képek sem maradhattak el, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól tudott rajzolni az író.
A levelezés húsz éven keresztül zajlott, egészen a gyermekei felnőtté válásáig. Szerintem fantasztikus volt ez a könyv, és bár nem tartalmazza az összes levelet (hiszen rengeteg van belőlük...), mindenképp megéri legalább egyszer kézbe venni. Minden korosztály garantáltan élvezni fogja, hiszen a meséket nemcsak a kicsik szerethetik!

You Might Also Like

0 megjegyzés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal