A blog arculatváltása

augusztus 09, 2021


Ismeritek azt az érzést, amikor egy hobbitok szenvedéllyé növi ki magát, de olyan hosszú ideig foglalkoztok vele, hogy úgy érzitek, valami mást csinálnátok, vagy inkább máshogyan folytatnátok azt a tevékenységet? Nekem pontosan ilyen érzésem volt az elmúlt pár hónapban a Varázstinta bloggal kapcsolatban.
Idén ünnepeljük az oldal indulásának 6. évfordulóját. Bár 6 év nem tűnik soknak, hiszen kinek ne szaladnának el az évek az életében, mégis soknak számít, ha egy bizonyos dologgal foglalkozol rendszeresen ilyen sokáig. 14 éves voltam, amikor elindultam ezen az úton, most viszont már 20 évesen pötyögöm ezeket a sorokat... A blog végigkísért életemnek azon szakaszán, amikor egy ember és környezete tulajdonképpen a legtöbbet változik: gimnázium, érettségi, egyetem, kezdetek és lezárások, új kapcsolatok, de ami a legfontosabb, az a személyiségfejlődés. Bár klisének hangzik, tényleg nem vagyok már ugyanaz az ember, mint kezdetek kezdetén. Ami teljesen normális, hiszen ki ne változna meg serdülőként?! Mégis, ami akkor örömet szerzett, az ma már nem feltétlen ugyanaz a dolog. Akkoriban az egyszerű könyvértékelések és book tagek hatalmas örömforrást jelentettek számomra, és bevallom őszintén, most inkább untat az írásuk, mint lelkesedéssel töltenének el. Valami másra vágyok, mást szeretnék alkotni, valami olyat, ami ismét visszahozza a kezdeti lelkesedésemet. Bizonyos külső események is közrejátszottak abban, hogy változásra vágyok; bár hosszasan lehetne ezeket taglalni, legyen elég annyi, hogy ezek bár kellemetlenek, néhol világrengetőek voltak, mégis felnyitották a szememet bizonyos, addig evidensnek számító tényekkel kapcsolatban.

Időközben elkezdtem az egyetemet (pszichológia alapszakot), ahol rengeteg új dolgot tanultam meg, szélesítettem a világképemet, a tudásom spektrumát az emberről, emberi kapcsolatokról. Nagyon örülök, hogy a PPKE-t választottam, mert itt tényleg a gyakorlatra helyeződik a fókusz, illetve több olyan feladatot is kapunk évközben, amelyeknek bár a keretük kötött, mégis olyan témában végezhetjük el azokat, amelyek minket érdekelnek, amiket mi választunk. Így történt többek között, hogy a szakdolgozatom fő témája (amihez egy komplett kutatást kellett elvégeznünk adatgyűjtéssel, majd statisztikai elemzésekkel együtt) az olvasás és a pszichológiai reziliencia összefüggéseinek feltárása lett. Nagyon boldog vagyok, hogy a két fő érdeklődési területemet sikerült összekapcsolnom, ezért valahogy ez a tervem a Varázstinta bloggal is... Szeretném a blog keretét megtartani (vagyis továbbra is a könyvek lesznek a középpontban), de arra kicsit más tartalmat szeretnék helyezni: a könyves bejegyzéseket pszichológiai tartalommal fogom kiegészíteni. Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban? Lássunk pár példát:

- Egyszerű könyvértékelések továbbra is lesznek, de szeretnék majd a kötetek témájához kapcsolódóan egy-egy pszichológiai jelenséget vagy elméletet lényegre törően és izgalmasan bemutatni (tehát a könyvértékelésekhez tartoznak majd rövid ismeretterjesztők is). Egy ilyen bejegyzés pár napon belül elérhető lesz az oldalon!!
- Szeretném minél több bejegyzéssel kiegészíteni a Nagy pszichológia könyv- és filmajánló című rovatot.
- Lesznek olyan bejegyzések, amelyek inkább a pszichológiára fognak vonatkozni (de természetesen ezeknek is lesz könyves vonatkozása).
- Ugyanakkor a régebbi típusú bejegyzések sem felejtődnek el: tematikus könyvajánlók, élménybeszámolók, szezonális lezárások stb. továbbra is lesznek.
Rendszeresség: most biztosan csóváljátok a fejeteket, hiszen ez volt az a tényező, ami a    legjobban hiányzott az elmúlt egy-két évben a blog életéből. Bízok benne és természetesen dolgozni fogok azon, hogy az új lelkesedéssel és motivációval ezt a problémát orvosoljam. Szeretnék havonta minimum egy olyan bejegyzést megírni, ami nagyobb volumenű (ld. majd a következő bejegyzést), ezzel is motiválni magam arra, hogy a blogírás ismét a mindennapok részévé váljon, és hogy tartsak azért néha két tanulás között hosszabb-rövidebb pihenőket.
- A blog facebook és instagram profiljának felpörgetése: eddig szinte csak a bejegyzéseket osztottam meg a felületeken, de mostantól különlegesebb, nem posztokkal kapcsolatos tartalmakkal fogom bővíteni ezeket (pl. fotók, amelyek csak ott találhatóak meg, és nem a bejegyzéseken; pszichológiával kapcsolatos idézetek, képek, tartalmak stb).

Nagyon remélem, hogy a régebbi olvasók ugyanúgy követnek majd engem ezen az új úton, illetve sikerül elérnem a közeljövőben minél több olyan embert, akiket szintén érdekel ez az irány és természetesen a pszichológia világa!

Csenge

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Üdvözöllek ismét a fedélzeten. Nagyon szép és igényes lett az új téma. Imádom a zöld színét, és már alig várom, hogy újra olvashassam a bejegyzéseidet ❤😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!! ❤️ Én is nagyon várom már, hogy újra alkothassak! 😊

      Törlés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal