A kedvenc ajánlott és kötelező olvasmányaim | Back to school #1 | 2018

augusztus 16, 2018

Már gőzerővel robogunk az új tanév felé, ami nemcsak azt jelenti, hogy sajnos egyre kevesebb nyugis délutánunk lesz, hanem a kötelességeink és tanulnivalók száma is rohamosan megnő. Nálam az augusztus vége mindig a kötelező olvasmányokról szól, ha valamit év elejére kell elolvasnunk, azt nem szeretem szeptemberre hagyni, akkor úgysem lesz erőm és időm a szabadidőmet erre áldozni, jobb megbírkózni velük a nyáron.
Tudom, rengeteg diák ki nem állhatja a szünetre feladott regényeket, szerintem ennek két nyomósabb oka lehet: vagy nem elég érettek még ahhoz, hogy megérthessék, illetve értékelhessék az előttük álló történetet, vagy pedig nem jól dolgozzák fel őket az órákon, ami csak ront a helyzeten. Bár rengeteget lehetne írni erről a témáról, a bejegyzésem mégsem erről fog szólni. Szeretnék kicsit segíteni az előbb említett problémán a magam módján, mégpedig úgy, hogy bemutatom nektek a kedvenc kötelező, illetve ajánlott olvasmányaimat, pár szót is írnék melléjük, miért érdemes őket kézbe venni, mire figyeljünk olvasás közben. ↓↓

1. Jókai Mór: Az arany ember
Direkt azzal a regénnyel kezdem a felsorolást, amely a legnagyobb mumus a diákok között. Sokan hivatkoznak arra, hogy rengeteg benne a hosszú, végeláthatatlan leírás, tájábrázolás, éppen ezért a cselekmény is unalmas, semmi izgalmas nem történik benne. Szerintem ez pont fordítva van, de teljesen megértem ezeket az indokokat, ugyanis anno pont emiatt hagytam abba a Tüskevár olvasását... Kisiskolás korom óta persze sok mindenben változtam, talán emiatt is történt az, hogy a tavalyi év egyik legjobb kötelező olvasmányává választottam Az arany embert.
Igaz, vannak benne tájleírások, de némelyikük teljesen letaglózza az olvasót, úgy jeleníti meg a helyszíneket, mintha mi is ott lennénk, ráadásul Jókai Mór olyan ügyesen ruházza fel a környezetet emberi tulajdonságokkal, hogy szinte egy külön cselekményszál mutatkozik meg előttünk. És hogy a történések unalmasak lenne? Ez egyáltalán nem igaz... Izgalmak, fordulatok, nem várt meglepetések jellemzik ezt a regényt, tényleg érdemes végig olvasni, unatkozni biztosan nem fogsz, főleg nem az utolsó fejezetek alatt.
Tipp: ha nem bírod legyőzni a leírások iránti ellenérzésedet, próbáld olyan helyszíneken olvasni a könyvet, amelyek megjelennek a történetben is. Más hangulatot fog árasztani a regény, és talán Te is nyitottabb leszel a környezetet bemutató részekre úgy, hogy a szemed előtt hasonló táj tűnik fel.
✽✽✽

2. Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma
Mikszáth szerintem egyik azoknak a magyar íróknak, akik képesek a történeteikkel, írásaikkal minden korosztályt elérni, áthidalni. Már az alsósok is olvasnak Tőle novellát, gimnáziumban pedig részletesebben is foglalkozunk könyveivel. Azt szeretem a legjobban a novelláiban, hogy sokszor nem egyértelmű befejezéssel zárul a cselekmény, sőt, néha még több olyan fontos momentumot előkerül, amelyet nem egyféleképpen értelmezhetünk, az elejtett megjegyzésekből, leírásokból kell kihámoznunk a valóságot, mintha nyomozók lennénk. Ezek sejtelmes, balladisztikus ködbe burkolják írásait, ráadásul mély benyomást hagynak bennünk, hiszen az olvasó, miután letette a könyvet, akaratlanul is a legvalószínűbb teóriákat gyártja gondolataiban. A Mikszáth-novellák nemcsak hiteles képet nyújtanak egy letűnt korról, hanem górcső alá veszik azokat az emberi jó és rossz tulajdonságokat, típusokat, amelyek még ma is érvényesek, ugyanúgy jelen vannak, mint egykor, talán csak más szituációban. A Beszterce ostroma szerintem a legnagyszerűbb alkotása, jelen van benne minden, ami egy jó könyv összetevőiben: humor, bánat, izgalom, meglepő fordulat, és még sorolhatnám... Ha csak egy művet olvastok el az írótól, akkor mindenképp erre essen a választásotok!
Tipp: ha szeretnél olvasás közben szünetet tartani, ajánlom az Abba: Waterloo című számot hallgatásra, a történet hangulatához és a főszereplőhöz nagyon jól kötődik!

✽✽✽

3. Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Aki már régebb óta követi a blogot, az biztosan tudja, hogy Jane Austen a kedvenceim közé tartozik, sőt, nemcsak az írónő, hanem az 1800-as évek Angliája is. Így nem is volt kérdés, hogy ezt az ajánlott olvasmányt megjelenítem-e a bejegyzésben. Őszinte leszek, ez nem az az olvasmány, amelyet a fiúk is ugyanannyira élvezhetnek, mint a lányok. Bár biztosan van olyan, aki szívesen találna magának egy Elizabeth karakterű nőt, valljuk be, nagyobb az esélye annak, hogy Mr. Darcy, és a két főszereplő szerelme áll legtöbbünknek a regény iránti szeretet hátterében.
Ez az a kultikus regény, amelyet az életben többször is érdemes sorra keríteni, talán Austen regényei közül a legkiemelkedőbb. Bár nekem az Emma jobban tetszett, ez volt a legelső történet, amelyet az írónő tollából olvastam, 11-12 éves lehettem, de már akkor elragadott az a stílus, amely sajnos kiveszett már a mai világunkból.
Tipp: ha sorra kerítetted a regényt, akkor semmi esetre se felejtsd el megnézni a filmadaptációkat! Bár mindenki a Colin Firth-ről elhíresült sorozatot tartja a legjobbnak, én mégis jobban szeretem a 2005-ös, Keira Knightley-s verziót, a látványvilág csodálatosra sikeredett!
✽✽✽

4. Szerb Antal: Utas és holdvilág
Elérkeztünk az utolsó felsorolt könyvhöz, egyben az év legnagyobb meglepetéséhez, az Utas és holdvilághoz. Talán a négy regény közül ebbe tudunk a legjobban belehelyezkedni, hiszen ez íródott a legkésőbb, 1937-ben. A helyszín fantasztikus választás volt Szerb Antaltól, ugyanis a cselekmény Olaszország különböző pontjain játszódik, illetve a visszaemlékezések keretein belül Budapesten. A történetben a főszerepet az utazás kapja, de nem feltétlen csak a fizikai, sőt, főleg a lelki túra áll középpontban. Egy férfi vívódását olvashatjuk el fiatalkorától egészen felnőttkoráig. Egy bonyolult és szerteágazó metszetet kaphatunk egy olyan problémáról, amelyet egyáltalán nem lehetséges pár sorban megfelelően és pontosan bemutatni, csak az értheti ezt meg igazán, aki megismerkedett már a cselekménnyel, vagy maga is volt már ilyen hasonló helyzetben.
Keserédes, néhol fanyar történet, tele gyönyörű leírásokkal, helyszínekkel és erkölcsi kérdésekkel, vívódásokkal. Szintén egy olyan regényről van szó, amelyet minden magyarnak legalább egyszer el kellene olvasnia, utánozhatatlan és felejthetetlen élményt, jó sok gondolkodásra való okot tartogat számunkra.
Tipp: ha szeretnéd ezt a könyvet beszerezni, akkor nagyon tudom ajánlani, hogy Budapest különböző csomópontjain elhelyezett POKET-automatákból vásároljatok, ugyanis az a kiadás befér még egy zsebbe is, ráadásul gyönyörű bőrkötéses borítója van. A legjobbat még nem is említettem: mindez csupán 990 forintért!

You Might Also Like

0 megjegyzés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal