Agatha Christie § Gyilkosság az Orient Expresszen filmadaptáció kritikája | 2017-es verzió

november 19, 2017

Elsőként szeretném megemlíteni, hogy a készítőknek, de legfőképpen talán a színészeknek, rettentően nehéz munka lehetett az új filmváltozat elkészítése. Nagy fába vágja a fejszéjét az, aki egy kultfilmet szeretne újra vászonra vinni, ilyen esetekben számítani lehet a sok-sok negatív kritikára, és lehúzásra is... Itt a legnagyobb elvárásaik az AC-rajongóknak volt, hiszen a fejükben él a tökéletes kép Poirot-ról (leginkább az eredeti filmekben a detektívet alakító David Suchet-ról), és nehéz elképzelniük máshogy ezt a világhíres könyvkaraktert. Nem is tudjátok elhinni, hány ilyen rajongóval vagyok körbevéve, szerintem mindenki ismertségi körében van legalább három nagy fanatikus.


Már a film előzetesére is záporoztak a különböző megjegyzések (főleg szegény bajuszkára, pedig már az ötödik perc után simán meg lehet szokni), illetve arra, hogy mennyire alkalmatlan Kenneth Branagh a főszerepre. Nos, ezt ebben az értékelőben szeretném megcáfolni, és felhívni a figyelmet arra, hogy nem szabad első előzetes alapján ítélkezni, hamar véleményt alkotni, mert van olyan helyzet, amikor egyáltalán nem érdemli meg egy újraforgatott filmadaptáció a lebecsmérlő kritikákat. ↓↓

A film egy nagyszerű nyitóképpel kezdődik, megismerhetjük közelebbről az „új és egyben régi” Poirot személyiségét, egy nyomozáson keresztül. Hasonlít a mi megszokott, eredeti filmekben látott detektívünkhöz, de mégis emberibben, érzőbb lényként alakítja Kenneth Branagh a szerepét. Természetesen elmaradhatatlan karakterének személyiségétől az egoizmus, és az a képessége, amellyel minden ügyet sikerül sikeresen megoldania, rövid időn belül. Mégis, volt egy-két jelenet, amikor nemcsak a szinte már „mítikusnak, természetfölöttinek” tűnő figurát láthattuk, hanem a lényének megértő, és kedves részét is.
Alapvetően törekedett arra, hogy az életében minden tökéletes legyen, nem volt ínyére, ha valami nem a megszokott módon zajlik. Erre több utalást is tettek a film készítői, amelyet azért is nagyon fontos figyelembe vennünk, mert a történet végén Poirot-nak el kell gondolkodnia azon, hogy vajon nem érdemes-e néha kilépnünk a magunk által szabott korlátok közül.


Nem szabad kihagynom a dicséretek közül azt a tényt, hogy fantasztikusan sikerült megjeleníteni a feszültséget, a különböző szereplők karakterét ábrázolni, gyönyörű kamerafelvételeket láthatunk. Talán ennek köszönheti a film azt a hangulatot, amely még élvezetesebbé teszi a cselekményt, és a színészek játékát is.
Egyedül talán azt sajnálom, hogy nem rakták bele a „magyar-utalást”, nem tudom, miért dönthettek így, mindenesetre ezen nem változtattam volna.
Összefoglalva véleményemet, AC-rajongóknak és nem rajongóknak is egyaránt érdemes megnézni az új változatát a Gyilkosság az Orient Expresszen című történetnek, mert garantáltan különleges és felejthetetlen élményben lesz részük. És egy nagyon, nagyon fontos tanácsot adnék a kételkedőknek, illetve azoknak, akik már az előzetest is kritikával illették: felejtsék el az eredeti szereplőket, régi filmváltozatot, és próbálják meg úgy nézni ezt a filmet, hogy egy teljesen új szemszögből mutatja be a cselekményt, de ez még nem jelenti azt, hogy nem méltó párja a sokak által kedvelt David Suchet-verziónak.
A záróképnél tettek arra egy utalást, hogy talán folytatják Poirot történetét egy újabb feldolgozáson keresztül, azt nem szeretném elárulni, hogy a film készítői melyik történetet szemelték ki, legyen elég annyi, hogy az is szintén az egyik leghíresebb Agatha Christie könyv. Én személy szerint örülnék egy újabb résznek, hiszen számomra hatalmas pozitív csalódás volt ez is, már nem kételkednék sokat az új változatban.
A film alapjául szolgáló könyv jelenleg olvasás alatt áll, szeretnék majd arról is írni egy kritikát, természetesen akkor már a cselekményt, és nem a filmváltozatot elemezném. Nektek van kedvenc könyvetek az írónőtől? Melyiket ajánlanátok, amelyet semmiképp se lenne szabad kihagynom?
A feldolgozás: 95%
A színészek: 100%
Az összevágás, felvételek: 100%
Összesen: 98.33%

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Szia!

    Tök jó lett ez a kritika.
    Én is nagyon szerettem a filmet, remélem lesz folytatása.

    Ajánlom olvasásra:
    Macska a galambok között
    A Bertram szálló
    Halloween és halál
    Tíz kicsi néger
    Nemezis
    Egy marék rozs
    Paddington 16.50
    Öt kismamalc
    Miért nem szóltak Evansnak?

    Nekem ezek a kedvenceim.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm szépen, örülök, hogy Neked is tetszett az új feldolgozás! (:
      Az ajánlásoknak is nagyon örülök, a listádból már több regénnyel szemezek egy jó ideje. Amelyeket még nem ismerem, azoknak mindenképp utánanézek! ((:

      Törlés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal