Tavaszi könyvmegjelenésekre várva | 2018

február 23, 2018

Bár az időjáráson még javában a tél uralkodik, itt toporgunk már szerencsére a tavasz küszöbén. Szerintem nemcsak én várom egyedül a napos, melegebb délutánokat, és természetesen az elmaradhatatlan könyvmegjelenéseket. A márciusi-áprilisi hónapokban mindig rengeteg újdonsággal találkozhatunk, a kiadók szeretik ilyenkor piacra dobni regényeiket. Úgy gondoltam, itt lenne az ideje a legjobbakat egy csokorba összegyűjteni, hátha közben a tavasz is hamarabb megérkezik hozzánk. ↓↓

1. John Green: Teknősök végtelen sora
Régen nagy John Green rajongó voltam, ahogy a tizenéves korosztályban mindenki, én is végigmentem egy „kisebb” Csillagainkban a hiba korszakon. Így visszagondolva szép történet, de van több olyan könyv is, amelynek ugyanez a mondanivalója, de mégis jobban van sorokba öntve. De nem szeretném kritizálni az akkori énemet, tudom, hogy igenis szüksége volt/van a 13-14 éves korosztálynak ilyen tipusú történetekre, hogy megszeressék az olvasást.
A Teknősök végtelen sora egy nyomozásról fog szólni, azon belül is pedig a barátság témáját feszegeti: A tizenhat éves Azát sosem hozta igazán lázba a szökevény milliomos, Russel Pickett utáni nyomozás, de miután százezer dolláros pénzjutalom forog kockán, legjobb és legvakmerőbb barátnőjével, Daisyvel buzgón kutatni kezd utána. Együtt próbálják megtalálni az utat először is Pickett fiához, Davishez. Aza minden erejével igyekszik. Próbál jó gyerek, jó barát, jó tanuló és még jó detektív is lenni, miközben sötét belső gondolatai spirálként tekerednek köré.”
Nem tudom, hogy egyből sorra fogom-e keríteni, mindenesetre a későbbiekben mindenképp az olvasmánylistámon lesz a helye, kíváncsi vagyok, hogy a világ egyik legismertebb írója mit hozott ki az alapkoncepcióból. Megjelenés: március 5.

✽✽✽

2. Fábián Janka: Lotti öröksége
Fábián Janka írónő volt nálam a tavalyi év legnagyobb meglepetése, nagyon örülök, hogy megismerkedtem könyveivel. A Lotti öröksége nem új regény, csupán a Libri kiadó újra kiadja a történetet egy lélegzetelállítóan gyönyörű külsővel. Komolyan, amikor először megláttam, leesett az állam meglepetésemben, imádom a visszafogottabb, de csinos borítókat. Egyből a kívánságlistámra tettem, és előre éreztem, hogy nem fogok benne csalódni, hiszen rengeteg jó véleményt hallottam és olvastam róla. 
„A Zemplén vármegyei dúsgazdag Ághfay báró nyughatatlan, lázadó természetű fia – apja akarata ellenére – egy nála idősebb és elvált színésznőt vesz feleségül. Bálintot a francia forradalom eszméi is vonzzák; belekeveredik a Martinovics-féle összeesküvésbe, és ezért az életével fizet. Elárvult kislányát, Lottit apja egykori házitanítója, Lőrinc mester veszi magához. A lány – akinek sejtelme sincs előkelő származásáról – kiváló oktatásban részesül. Nevelőapja, a nagy tudású kirurgus mellett még komoly orvosi ismereteket is szerez, de nő lévén, és kisebb testi fogyatékossága miatt nem gyakorolhatja a gyógyító hivatást. A talpraesett lány azonban megtalálja a kibúvókat, és Lőrinc mester oldalán még a győri csatába is eljut. Közben nem is sejti, hogy élete nagy szerelmének beteljesülését nemcsak a fiú elérhetetlen társadalmi helyzete, de múltjának és családjának sötét titkai is akadályozzák.” Megjelenés: március 9.

✽✽✽

3. Jane Corry: Vértestvérek
A 21. század kiadó könyvkínálatát mindig nagy figyelemmel kísérem, ugyanis szeretek krimiket, thrillereket is olvasni. Ez a regény különösen felkeltette a figyelmemet, fordulatos és különleges történetnek tűnik, alig várom, hogy megismerkedhessek vele.
„Három kislány iskolába indul egy napsütéses, májusi napon. Egy óra múlva az egyikük halott. Tizenöt évvel később találkozunk a két túlélővel, Alisonnal és Kittyvel. Nagyon különböző életet élnek. Kitty egy otthonban lakik, nem képes beszélni, és nincsenek emlékei a balesetről, sem a tragédia előtti múltról. Alison rajztanár, első ránézésre teljesen normális nő. Ám ez csupán a látszat, ami megtévesztő lehet. Amikor állást vállal egy börtönben, végre fény derülhet az igazságra. Valaki figyeli őket, és bosszúra készül… Vajon kit akar megölni?” Megjelenés: március 26.
✽✽✽

4. Ruth Hogan: Az elveszett tárgyak őrzője
Engem is (ahogy gondolom sokan másokat) a borító fogott meg legelső ránézésre, sokkal jobban tetszik, mint az eredeti, angol kiadásé. Egyszóval nagyon jó munkát végeztek a grafikusaink, emelem a kalapomat előttük. A történetről nem tudunk meg túl sokat, csupán egy rövid, pár mondatos fülszöveg áll rendelkezésünkre. De én meg szeretném előlegezni a bizalmamat, bevallom őszintén, az elvesztett tárgyak mindig is nagyon foglalkoztattak. Ha találtam valamit, akkor elképzeltem, vajon kié  lehetett, szerethette-e, vagy sem. A cselekmény pedig ehhez kapcsolódik, ugyanis a főszereplő magára vállalja azt, hogy felkutatja a régi tulajdonosokat, és visszajuttatja nekik az elvesztett kincseket. Már előre látom, hogy nagy bonyodalmak, és titkok fognak a felszínre kerülni, alig várom, hogy megismerhessem őket.
„Fél éve az angol bestsellerlisták élén! A 2017-es Goodreads Choice Awardson a Fiction kategória finalistája. Anthony elveszett tárgyakat gyűjt, és megkeresi a gazdájukat. Élete alkonyán úgy dönt, az asszisztensét, Laurát bízza meg azzal, hogy találja meg a fennmaradó tárgyak tulajdonosait. Amikor a nő elvállalja a feladatot, még nem sejti, hogy az gyökeresen megváltoztatja az életét…” Megjelenés: április 16.

✽✽✽

5. Jodi Picoult: A tizedik kör
A blogon talán a legtöbb könyvértékelés Jodi Picoult regényeiről készült, az írónő a kedvenceim közé tartozik. Mindig olyan témákat dolgoz fel, amelyekkel nagyon finoman kell bánni, mivel a mai világban eléggé aktuálisak (pl.rasszizmus, tanuló lövöldözik a gimnáziumban), éppen ezért elengedhetetlen a több oldalról való megközelítés, illetve a megfelelő alázattal való kezelés. Jodi Picoult-ban eddig nem sokszor csalódtam, könyvei mindig megérintettek, pedig higgyétek el, egyáltalán nem szeretek „rázós” történeteket olvasni, de az írónő kivétel ebben az esetben. A tizedik kör c. olvasmány sem lesz könnyen feldolgozható, van benne minden: nemi erőszak, konfliktus apa-lány között, család széthullása...
„A ​lányod azt állítja: megerőszakolták. Csakhogy a fiú, akit vádol: a saját szerelme. MIT TESZEL? Daniel Stone egyedüli fehér gyerekként nőtt fel egy amerikai eszkimó faluban, ahol anyja tanítónőként dolgozott, míg őt kiközösítették és gúnyolták. Nem hagyta magát: rosszabb lett minden rosszfiúnál, ivott, lopott és rabolt, amíg ki nem szabadult Alaszka vadonjából, hogy kövesse művészi ambícióit, beleszeretett egy lányba és családot alapított. Tizenöt évvel később Daniel sikeres képregényrajzoló. Felesége Dante Isteni színjátékát tanítja a helyi egyetemen; lánya, Trixie pedig a szeme fénye. Trixie nem tud apja sötét múltjáról – egészen addig, amíg egy randi rémálomba nem torkollik, és Daniel újra azon kapja magát, hogy meg kell küzdenie az indulattal, ami talán nemcsak őt emészti fel, de egész családját és a jövőjét is. Jodi Picoult ebben a regényében erősebb hangot üt meg, mint valaha. Vajon elég-e az apa és lánya közötti elszakíthatatlan kötelék ahhoz, hogy a múlt hibáit végre elengedjük?” Megjelenés: április 16.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal