Julie Kagawa § The Iron King - Vaskirály (Vastündérek 1.)

december 22, 2015

Meghan Chase-re titkokkal teli sors vár – olyan, amit még kigondolni sem tudott volna. Valami furcsa mindig volt Meghan életében; már hatéves kora óta, amikor édesapja eltűnt a szeme elől. Az iskolában sem tudott teljesen beilleszkedni… és otthon sem.  Amikor egy gyanús idegen kezdi távolról figyelni, és tréfakedvelő legjobb barátja egyszeriben a védelmezőjévé válik, Meghan érzi, hogy minden meg fog változni, amit csak ismer. De a valóságot álmában sem tudta volna elképzelni – hogy ő egy mesebeli Tündérkirály lánya, és egyben tehetetlen báb egy öldöklő háborúban. De idővel kiderül, mire hajlandó azért, hogy megmentsen valakit, akit szeret, vagy hogy útját állja egy rejtelmes gonosznak, akivel egyetlen tündér sem mer szembenézni… és hogy megtalálja-e a szerelmet egy ifjú herceggel, aki szívesebben látná őt holtan, semhogy közel engedje jeges szívéhez.


Egy-két éve olvastam ezt a könyvet először. Emlékszem, hogy nagyon, de nagyon tetszett nekem ez a sorozat. Akkor még csak az első két rész jelent meg, a harmadik részt később tudtam csak elolvasni. A Vaskirálynő megvásárlásához szép emlék kötődik, a felvételi írásbeli része után vettem meg.
Az egész történet a Szentivánéji álom c. műre épül, a szereplők ugyanazok ebben a könyvben is. Ezt egy kicsit furcsának tartom, az azért túlzás lenne, hogy lopásnak, inkább azt mondom, hogy az írónő nem használta a fantáziáját. Tisztában vagyok azzal, hogy milyen nehéz egy fiktív világot felépíteni, de azért próbálkozni mégis lehet. A cselekményt egy "modernebb" köntösbe bújtatta, Sohaföldön megjelenik a Vasbirodalom, ami azért jött létre, mert a mi Földünkön elterjedtek az elektronikus eszközök. Vegyítsünk egy klasszikust darabot szerelmi háromszöggel, természetfeletti képességekkel és máris kaptunk egy YA regényt.
Az előbb említettem, hogy volt a könyvben szerelmi háromszög. Robbie vagyis Puck már régóta ismeri Meghant, a legjobb barátja a lánynak. Ash aki az ősi ellensége Pucknak, titokzatos és, mint tudjuk nagyon jól néz ki. Azért nem szeretem a YA könyveket szerelmi háromszöggel, mert kiszámítható mindegyiknél a cselekmény. A fiúk "harcolnak" a lányért, a lány pedig képtelen választani. De most komolyan! Annyira nem tudom elhinni, hogy nem lehet eldönteni, kivel szeretne lenni! Ha mindkettőjükhöz ugyanannyira vonzódik, akkor inkább ne válassza egyiket sem, minthogy fájdalmat okozzon a "kiszemelteknek". (oké, oké, abbahagyom a párkapcsolati tanácsadást, folytassuk is normálisan az értékelést). Hogy miért van haragban Puck és Ash? Egy múltbéli konfliktus miatt, amin persze képtelenek túllépni.
A könyv háromnegyed része unalmas volt, nem történt benne semmi izgalmas. Néha-néha volt egy-két harcjelenet, de azon kívül csak Meghan bénázásairól, csetléseiről-botlásairól olvashattunk. A regény utolsó pár fejezete viszont izgalmas volt. Megtudhattuk, hogy ki is az a Masina, és hogy miért veszett össze a két fiú.
Nem sikerült valami pozitívra ez az értékelés, de azért olvassátok el Ti is, mert lehet, hogy nektek tetszeni fog. (:
Úgy rémlik, hogy a második része izgalmasabb, úgyhogy azért azt is elolvasom újra. Lehet, hogy most úgy tűnik, én utálom ezt a sorozatot, de ez nem így van. Na jó, igazából csak Ash miatt folytatom a sorozatot olvasását, majd ha elolvassátok ezt a részt, akkor Ti is megtudjátok, hogy miért vagyok oda érte. :D

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Én is olvastam már az első 2 részt, és IMÁDTAM őket, kedvenceimmé váltak. Ash tényleg fenomenális, bár Puck-ban is van ami elragadó, főleg a jellegzetes humora. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az írónőnek jól sikerült megalkotnia a két tündért. (:
      Remélem, hogy ki fogják adni a kiegészítő részeket magyarul, mert már nagyon régóta szeretném őket elolvasni. :))

      Törlés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal