A hosszú és egészséges élet titka § H. G. Kirai és F. Miralles: Ikigai

január 14, 2017


A japánok úgy tartják, minden embernek megvan az ikigaija, vagyis a létezésének oka. Az ikigai az egyik titka az Okinava-sziget lakóinak, akik a világ leghosszabb életű emberei közé tartoznak. A szerzők egészen az Okinava északi részén található Ogimi településig utaztak, ahol több száz interjút készítettek. Leginkább a féltve őrzött titok érdekelte őket: hogyan találták meg a hosszú életű japánok a létüket elégedettséggel, boldogsággal és értelemmel megtöltő ikigait. A kötet célja, hogy segítsen az olvasónak megtalálni a saját ikigaiát. Közben a japán filozófia számos olyan elemével is megismerkedhetünk, melyek segíthetnek megőrizni a test, elme és szellem egészségét. 
Az egyik legfontosabb újévi fogadalmam az volt, hogy egy egészségesebb életvitelt szeretnék folytatni. Ezek után talán nem annyira lep meg titeket, ha azt mondom, hogy karácsonyra turmixgépet kértem, illetve az első könyvbeszerzésem idén egy szakácskönyv volt, amely egészségesebbnél egészségesebb finomságokat és reggeli ötleteket tartalmaz. Ez a regény is, amelyről a bejegyzést írom, nagyban segített a helyes útra lépni, rengeteg hasznos tanácsot és érdekességet olvashattam. A tippek mellett egy nagyon fontos dologról is szó esik, méghozzá magáról az Ikigairól. Hogy mit is jelent ez a szó? Tulajdonképpen ez adja az életünk értelmét, emiatt kelünk fel nap, mint nap. Az Ikigai azt a hivatást jelenti, amelyet teljes szívünkből és lelkünkből művelünk, és ilyenkor flow állapotba kerülünk. Tehát az én esetemben ez a blogolást és az olvasást jelenti; imádok bejegyzésötleteken és könyveken gondolkodni nap közben, én ebben a két dologban tudom igazán kifejezni önmagam, az érzéseimet, gondolataimat.

„Az olvasás az egyik olyan napi tevékenységünk, amelynek révén a legtöbben kerülnek az áramlás állapotába.”

Mikor megtudtam, hogy a regény egy része erről fog szólni, akkor nagyon megörültem, mert mostanában nagyon sokat gondolkodom az "élet értelméről", még egy személyesebb bejegyzés is megfordult a fejemben. Hogy miről írtam volna? Arról, hogy mindenkinek van egy 'hivatása', amelyet fel kell fedeznünk önmagunkban. A legtöbb ember sajnos nem igazán tudja, hogy miben is jó, sokan úgy gondolják, hogy nem értenek semmihez. Szerintem mindannyian kiemelkedőek vagyunk valamiben, csak esetleg néhányan még nem találtuk meg a saját ikigaijunkat. Gondolhatjátok, milyen boldog lettem, amikor a könyv is ugyanezt mondta ki.

„Tehát akik pozitív hozzáállással fogadják az élet kihívásait, és képesek jól kezelni a saját érzelmeiket, azok lényegében már megvívták a hosszú életért folyó küzdelem jó részét.”

Ha megtaláltad azt a tevékenységet, amelyet neked találtak ki, akkor azt élvezettel fogod csinálni. És itt jön képbe a flow állapot, vagyis másnéven áramlásba kerülsz. Ez a kis könyvecske is nagyon részletezi ezt az érzést, sok megtörtént példát említ meg. Ha "elkap" Téged a flow áramlat, akkor megszűnik körülötted a külvilág, nem érzékelsz az adott feladaton kívül semmit, csak arra koncentrálsz. Ahol megemlítik ezt a jelenséget, ott egyből szóba kerül, vagy olvasható Csíkszentmihályi Mihály neve is. Ez itt sem volt másképp, hiszen Ő nevezhető ennek az elméletnek az atyjának. Nagyon szerencsésnek és megtiszteltnek érzem magam, hiszen Csíkszentmihályi Mihállyal a családom nemcsak munkaügyi, hanem személyes kapcsolatot is ápol. Többször is találkoztunk már vele, az első személyes találkozásom 6 évesen történt. Azóta mindig összefutunk vele itt Magyarországon, Skype-on beszélgetünk, vagy pedig meglátogatjuk őket Amerikában. Egyszóval már nagyon régóta ismerjük Őt, és ahogy egyre idősebb leszek, annál közelebb érzem magamhoz az elméletét. Talán miatta is szeretném majd az egyetemen a pszichológia szakot választani, elkezdett magába szippantani ez az egész világ.

„Az embernek nem nyugalmas lét kell, hanem kihívás, aminek segítségével kibontakoztathatja képességeit és harcolhat.”

Az írók, illetve a meginterjúvolt japán emberek nagyon hasznos tanácsokkal láttak el az egészséges életmód terén. Olyan vitaminokban bővelkedő ételeket és italokat ismertem meg, amelyekről még csak nem is hallottam... A "80%-os szabály" nagyon hasznosnak bizonyult (ne edd magad tele, a gyomrod mindig csak 80%-ig legyen tele), már több napja tesztelem. Nemcsak az étrenddel kapcsolatosan adnak tippeket az írók, de még a mozgás terén is. Több jógagyakorlattal is megismerkedtem, valamelyiket biztosan kipróbálom majd, mert régóta foglalkoztat ez a sportfajta.
A felépítése ennek a könyvnek nem mindennapi, ne egy konkrét cselekményszálat képzeljetek magatok elé. Olyan, mintha blogbejegyzéseket olvasnátok, számtalan kis fejezetekből, vázlatpontokból épül fel a cselekmény. Engem ez egyáltalán nem zavart, mert így mindig volt időm az iskolai szünetekben, illetve a tömegközlekedésen olvasni egy-két fejezetet.
Alapjáraton nagyon hasznos és inspiráló könyvecske ez, bár néha kicsit szájbarágósan akarta megmagyarázni a dolgokat, volt olyan, hogy minden ötödik sorban ugyanazt a dolgot ismételgette, de ezt leszámítva remek olvasmány volt. Érdekes volt több, mint 100 éves emberek tanácsait olvasni, hiszen ki tudná mi a boldog élet titka, ha nem ők?
A borító: 100%
A cselekmény: 90%
A szókincs: 80%
A karakterek: -
Összesen: 90%

You Might Also Like

2 megjegyzés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal