The Fall Activities Book Tag | Könyves kérdések őszi tevékenységekhez párosítva

október 05, 2017

Hahó, itt vagyok, élek még! Biztosan észrevettétek, hogy a szeptember hónap nem volt egy aktív időszak a részemről... Nagyon stresszes és nehéz hetekben vagyok éppen, örülök, ha már tudok egy órát olvasni egy nap. Az írásról még csak ne is beszéljünk... Pedig olyan sok őszi ötletem vár megvalósításra bejegyzések terén! Reméljük, most már sikerülni fog célegyenesbe érnem, megpróbálok visszatérni a heti két poszthoz.
A mai bejegyzés témája egy őszi book tag lesz, amellyel a napokban találkoztam. Tudjátok mikor volt utoljára book tag az oldalon? Már jóval több, mint egy éve. Úgyhogy ezt a problémát mindenképp orvosolni kell. Lássuk is a kérdéseket! ↓↓

1. Almaszedés - Egy könyv a várólistádon, amelyet már nagyon szívesen sorra kerítenél.
Több olyan olvasmány van, amelyet már nagyon-nagyon szívesen elolvasnék... Talán a legjobban Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei c. regényre vagyok kíváncsi, még szeptember elején sikerült beszereznem a sulim (!) könyvtárából. Igazi őszi, azon belül is októberi hangulata lehet, úgyhogy reméljük, hamarosan elkezdhetem. De nem kicsit vagyok izgatott Julian Fellows (Downton Abbey írója) nemrég megjelent könyvére, a Belgraviára, ami hűen tükrözi a 19. századbeli arisztokrácia fényűző életét. A Jane Eyre is már régóta várólistás, szeretném, ha bekerülne az idei év elolvasott regényei közé.

2. Kukorica mező - Egy könyv, amiben teljesen elvesztél.
A nyár idei legjobb olvasmánya a Ne bántsátok a Feketerigót c. regény volt Harper Lee írónő tollából. Még sosem szerettem klasszikust ennyire, és bár a sorokból a nyári forróság és kánikulás napok hangulata áradt, megérdemli, hogy megemlítsem ennél a pontnál. Biztosan újraolvasom majd a következő évben, ez tipikusan egy olyan könyv, amelyet akárhányszor is kerítesz sorra, nem fogod tudni megunni.

3. Elhagyatott ház - Egy könyv, ami halálra rémített Téged.
Ki lehet-e ennél a kérdésnél Stephen King-et, a horror koronázatlan királyát kihagyni? Természetesen nem, rengeteg félelmetes olvasmányt tudnánk példának felhozni, amely az írót dicséri. Bár még csak pár könyvét ismerem King-nek, a legborzongatóbb olvasmány a Tortúra volt. Még soha nem éreztem olyan rémültnek magam olvasás közben, mint ennél a regénynél, biztosan helyet kap majd a Halloween-i könyvajánlós bejegyzésben (igen a közeljövőben ilyen is várható!).

4. Sütőtök farm - A legutóbbi beszerzésed.
A legutóbbi könyv, amely csatlakozott a könyvespolcom lakóihoz, az Philip Zimbardo, világhíres pszichológusának sorozata, a Pszichológia mindenkinek második része. Apukám lepett meg egy este hazatérve, de egyébként nemrég szereztem be Szabó Magda kevésbé felkapott könyvét, a Liber Mortis-t is. Ez a regény az elhunyt férjének címzett leveleit tartalmazza, nyolc év távlatára vetítve.

5. Kirándulás festői helyszínen - Egy könyv, amely líraian gyönyörű.
Fontosnak tartom, hogy egy könyv ne csak külsőre legyen lélegzetelállító, hanem a tartalma is tanítson valamire, elgondolkoztasson. Éppen ezért ehhez a ponthoz Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek c. regényét választottam. Ez volt az első olvasmány, amelyet az írónőtől kerítettem sorra, és abszolút beleszerettem! Ha a borítóra tekintünk, már az maga a megtestesült szépség, amelynek méltó társa a történet is. Bátran ajánlom mindenkinek!

6. Tökfaragás - Egy könyv, amelyet nem szerettél, és szívesen szétvágnál apró darabkákra.
Még akkor sem vetemednék ilyen cselekedetre, ha nagyon utálnék egy történetet. Viszont a nyáron ért egy-két nagyobb csalódás, visszagondolva legszívesebben mást kezdtem volna el helyettük. Ilyen volt Gulyás Péter: Végtelen térségek örök hallgatása c. regénye, még sosem akadtam ki annyira könyvön, mint ennél a „filozófiai” műnél... A másik nagy csalódás On Sai: Esővágy c. novellás gyűjteménye volt, ami azért is meglepő, mert rajtam kívül mindenki imádta, egekig dicsérte. Sajnos van ilyen, de a könyv mentségére legyen mondva, nem vagyok oda a sci-fi-kért, ezek a novellák pedig kivétel nélkül ebbe a műfajba tartoztak.

7. Almabor - Egy könyv, amelynek „édes” története van.
Olivier Bourdeaut: Merre jársz Bojangles? c. könyve az első oldalakon habos-babosnak tűnik, de ahogy haladunk a történettel, rájövünk, hogy nem egy leányregényről van szó. Erősen megjelenik benne a gazdag életnek a negatív oldalai, és a felelőtlen szülői viselkedés. Nem egy hosszú, csupán egy-két órás olvasmány, de annál több kérdés merült fel bennem, miután befejeztem Olivier Bourdeaut, francia író legelsőnek publikált történetét.

8. Ugorjunk az őszi avarba - Egy könyv, amely a gyerekkorodra emlékeztet.
Bár az Anne Shirley sorozattal csupán 3 évvel ezelőtt ismerkedtem meg, emlékszem arra, hogy Anyukám kiskoromban előszeretettel olvasott fel az első könyv fejezeteiből esténként, illetve a filmeket is többször is megnéztük. 

9. Félelmetes éjszaka - A kedvenc Halloween-i történeted.
Neil Gaiman: Coraline c. rövid regénye nem kimondottan október 31-én játszódik, mégis olyan érzéseket kelt bennem, mintha egy vérbeli, Halloween-hez kapcsolódó olvasmány lenne. Minden évben újraolvasom általában októberben, nincs kivétel, biztos vagyok benne, hogy idén sem maradhat ki a sorból.

You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Szia!

    Philip Zimbardo Pszichológia mindenkinek kötetén megakadt a tekintetem. Sajnos egyenlőre csak hallottam róla, olvasni még nem volt szerencsém. Tudnál esetleg mondani pár szót az első kötetről? Mi a te véleményed róla? :)

    Köszi,
    Henna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Májusban sikerült beszereznem az első részt, amikor Zimbardo Budapestre utazott könyvbemutatót és előadást tartani. Elsőnek belelapozva nagyon meglepődtem, ugyanis nem egy „olvasós”, regényes könyvről van szó, hanem inkább egy tankönyvről. Még mondta is a professzor, hogy Lengyelországban bevezették az egyetemeken ezt a sorozatot, ebből tanulnak az egyetemisták. De egyébként nagyon érdekes dolgokat mutat be, minden rész más területet vesz gorcső alá, az első főleg az agyműködéssel foglalkozik (memória, felejtés stb.)
      Szóval ha még nem is tanulsz pszichológiát, akkor is lebilincselő lehet számodra, az már csak hab a tortán, hogy gyönyörűen van felépítve, minden magyarázat mellé szép, színes képek párosulnak, így jobban meg tudjuk érteni a bemutatott folyamatokat. Úgyhogy én csak ajánlani tudom, és bár kicsit borsos az ára (4500 Ft), mindenképp megéri rá kiadni, hiszen nemcsak a tartalma izgalmas, de azokat az illusztrációkat sem lehetett olcsó kinyomtatni.
      Remélem tudtam segíteni, várlak vissza! (:

      Lonette

      Törlés
  2. Szia!

    Igen, arról én is olvastam, hogy sok helyen bevezették, mint tankönyv. Egyetemista koromban volt pszichológiám, de csak az alapokról. Azt vártam a legjobban, de sajnos a tanár miatt elég nagy csalódás volt, azonban a téma még mindig felkelti az érdeklődésemet. Lehet megvan az egyik karácsonyi kívánságlistám egyik tétele :D Köszönöm még egyszer a tippet és véleményt! :)

    Henna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha Téged is érdekel a pszichológia, meg tanultál is már róla, akkor Neked biztosan nagy élvezet lesz ez a sorozat! Jó olvasást kívánok hozzá előre is! ((:

      Lonette

      Törlés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal