Egy magyar filmsztár csillogása § Fábián Janka: Búzavirág

szeptember 24, 2017

Emíliát már kislányként elbűvöli a színpad varázsa, és az akkoriban még újdonságnak számító mozgókép. Udvarlójával, Vincével még egy amatőr filmet is forgatnak a lány főszereplésével, amellyel kapcsolatban nagyratörő terveik vannak. Ám a Nagy Háború kitörésekor a fiút elviszik katonának, Mimi pedig ápolónőként utazik ki a frontra, hogy megkeresse szerelmét… A háború végeztével Mimi mindenét elveszíti: a vőlegényét, az egészségét, még színészi karrierje is derékba törni látszik. A lány azonban nem adja fel – többek közt Vince emlékéért is elhatározza, hogy beteljesíti régi álmukat, és rövid kitérők után Hollywoodban próbál szerencsét. Pálóczy Emília hamarosan Mimi Hamiltonként ünnepelt sztár lesz a kor filmcsillagainak oldalán, de vajon a sikerekben és csillogásban megtalálja-e az elveszített boldogságot? Fábián Janka Búzavirág című regényében az Ághfay-kúria újabb nemzedékének sorsát követhetjük végig a huszadik század első évtizedeiben. ↓↓
Most már végleg bebizonyosodott számomra, hogy Fábián Janka írónő nagyszerűen ért a hangulatteremtéshez, egy letűnt Magyarország és más történelmi események hiteles ábrázolásához. A Búzavirág az 1900-as évek elején kezdődik, és egészen az 1980-as évekig nyomon követhetjük a főszereplő, Mimi életét. A történet még magyar földön kezdődik, egy eldugott vidéki városkában. Az az érdekes, hogy először még Mimi szüleinek sorsába nyerhetünk egy kis betekintést, csak később, jó pár fejezettel utánuk nyer színteret Emília. A kedvenc részem a könyvből az volt, mikor főszereplőnk gyermek éveiről olvashattunk, és a cselekmény az Ághfay-kúriában játszódott. A következő nagy egység, amelyre bontanám a regényt, az az Első Világháború volt, amelyben Mimi aktívan részt vett, a sebesültek ápolását vállalta magára vörös keresztes ápolónőként. Ez a szakasz is fantasztikusan volt szerintem megírva, aki szereti a történelmi könyveket, az biztosan beleborzongana a háború borzalmaiba (amelyek nagyon hitelesen voltak megjelenítve), és az utána következő kegyetlen időszakba. 

„Senkit sem szabad ennyire szeretni – ezt egy életre megtanulta. Ugyanis bárkit egy csapásra el lehet veszíteni, nem számít, mennyire szereted, mennyire fontos neked.”

A háborús rész után egy nyugalmasabb, ámde annál kevésbé mozgalmasabb rész következett. Mimi elutazott a híres és nevezetes Amerikába, hogy szerencsét próbáljon a színészettel. Bevallom, ez az utolsó szakasz tetszett a legkevésbé. A háború borzalmaihoz, és a magyar részekhez képest nekem ez egy kicsit unalmasabb volt, és nem tűnt annyira hitelesnek az előbb említettekhez képest. A színészet pozitív és negatív oldalai viszont tökéletesen ki voltak dolgozva, aki esetleg ilyen pályán szeretne elindulni, vagy már ilyen munkája is van, annak mindenképp ajánlom elolvasásra ezt a könyvet. A filmkészítésről, filmezésről sok mindent meg lehet tanulni Fábián Janka könnyed és érdekes leírásai által. Szóval visszatérve az előző gondolatomhoz, sajnáltam, hogy a történet nem tért vissza Magyarországra, engem nagyon érdekelt volna, miképp alakul Mimi szüleinek, barátainak és persze Budapestnek az élete a csillogó New Yorkhoz hasonlítva.

„Beköszöntött a huszadik század. Új kezdet, új remények. Számunkra és az egész emberiség számára.”

Több szerelmi szál is végigfut a történeten, ami teljesen normális, hiszen a főszereplő egész életét nyomon követhetjük. Viszont az utolsó kapcsolat, amelybe Mimi belebonyolódott, az szerintem teljesen felesleges volt... Éreztem, hogy az egy nagy fordulat szeretett volna lenni, viszont az események olyan gyorsan alakultak, hogy számomra a befejező fejezeteket fontosságát nem kicsit tompította el. De a hibák ellenére sem bántam meg, hogy elolvastam a Búzavirágot. Ahogy többször is említettem, a hitelesség az egyik legnagyobb erénye Fábián Jankának, nagyon sokat lehet tanulni a történeteiből. Már meg is van a következő kiszemelt regény, amelyet az írónő tollából szeretnék sorra keríteni. Olvassátok el Ti is ezt a könyvet, csak nyerni tudtok vele!
A borító: 100%
A cselekmény: 77%
A szereplők: 90%
A szókincs: 100%
Összesen: 91.75%

You Might Also Like

0 megjegyzés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal