5+1 dolog, amit tudnod kell, ha egy könyvmollyal randizol | Valentin-nap 2018

február 11, 2018

Személy szerint azokhoz tartozom, akik nem szeretik a Valentin-napi felhajtást, giccsáradatot, és romantikától csöpögő reklámokat, hirdetéseket... Viszont valamilyen szinten ez is hozzátartozik a februárhoz, akár tetszik, akár nem. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy idén is szeretnék bejegyzést/bejegyzéseket írni ezzel a nappal kapcsolatosan, de senki ne aggódjon, nem „nyálasakat”  terveztem, hanem érdekes, illetve humoros formájúakat. Az első ilyen poszt egy „tanácsadás” lenne, melyben megosztom veletek azokat a tényeket, amelykre számítani lehet, ha egy könyvmoly mellett éled le az életed. Az ötletet egy külföldi oldal (Book Rock My World) szolgáltatta, az eredeti bejegyzést az oldal nevére kattintva nézhetitek meg. 
A posztban olyan dolgokról írók majd, amelyek rám jellemzőek, de ha kiegészítenétek valamivel a listát, akkor ne habozzatok kommentet írni! ↓↓

1. Akárhova mész a házban, könyvek mindenhol...
Tényleg szó szerint kell érteni azt, hogy minden egyes négyzetcentiméteren csak könyvekbe lehet botlani... Szék alatt, ágy mellett, íróasztalon, a földön szépen, egymásra rakosgatva. Higgyétek el, ez nem feltételnül azért van, mert kicsi a könyvespolc, hanem már az összes lehetséges (és normális) tárolóhely foglalt, így kénytelenek vagyunk tovább terjeszkedni. Nálam is előállt már egy ilyen krízis (amit azóta szerencsére sikeresen megoldottam), mindig azt az elvet vallom, hogy nem az olvasmányból van sok, hanem a polcból van kevés...


2. Szó sem lehet pénteki/hétvégi bulizásokról!
Bár nem minden könyvmoly introvertált, azért lássuk be, a jó részük előnyben részesíti az otthoni kényelmet egy „ereszd el a hajam” bulival szemben. Sosem voltam egy nagy partiarc, szívesebben töltöm az estéket egy forró bögre tea, fantasztikus könyv társaságában, meleg takarókkal körülvéve, kényelmes ruhákban. Néha már tényleg bűntudatom támad, hogy nem mozdultam ki hetek óta sehova, de ilyenkor mindig arra gondolok, hogy egy igazán jó regénnyel nehéz felvenni a versenyt. Szóval fiúk/lányok, ha a könyvmoly barátnőtökkel/barátotokkal szeretnétek programot csinálni, akkor a legjobb döntés, ha Ti is betáraztok olvasnivalókból.

3. Spórolás a Könyvfesztiválra/Könyvhétre
Ne lepődjetek meg, ha a párotok már egy jó ideje nem költ semmire, főleg április és június előtt. Ez egy megszokott dolog a magyar molyoknál, ugyanis ebben a két hónapban vannak az év legjobban várt eseményei: a Könyvfesztivál és a Könyvhét. Én általában már jó előre összeírom, milyen könyveket szemeltem ki, így tudok készíteni egy kisebb költségvetést, hogy mennyi pénzre lesz szükségem az eseményeken. Volt olyan, hogy teljesen jól kijöttem a keretből, de sajnos előfordult már az is, hogy eléggé átléptem a magamnak felállított határt (az utóbbi sokkal jellemzőbb). Mindenesetre készüljetek, ugyanis ha beléptek a rendezvényre, akkor csak repkedni fognak azok a bankjegyek, és tele szatyrokkal, táskákkal távoztok!

4. Ha nem tudnád, mit adj neki ajándékba...
Kizárt, hogy előforduljon olyan helyzet, amikor tanácstalan lennél ajándékvásárlás terén. Biztos lehetsz abban, hogy könyvvel, könyvutalvánnyal, csini könyvjelzőkkel nem tudsz mellélőni. Maximum az adhat okot bizonytalanságra, hogy melyik regénynek örülne a legjobban. Kérdezz rá nyugodtan, biztosan fel fog sorolni minimum egy tucat olvasmányt, illetve ha igazán profi, akkor egy komplett listát is ad neked segítségül.


5. Az első dolog, amit nyaralás közben megnéz, hogy hol van a legközelebbi idegen nyelvű könyvesbolt/antikvárium
Szerintem egyszer sem történt még olyan velem, hogy ne tértem volna haza idegen nyelvű regényekkel a nyaralásról. Akárhová is visz az utunk, mindig benézünk egy-két könyvesboltba, illetve antikváriumba. Rengeteg különleges és gyönyörű boltot fedezhetünk fel, már csak az üzletek kialakítása és berendezése miatt is érdemes ilyen helyekre ellátogatni. Nem mondom, hogy külföldön olcsóbbak a regények, mint nálunk (sőt...), viszont abszolút érdemes egyet-kettőt beszerezni, már csak nyelvgyakorlás céljából is. Én legalábbis ezzel szoktam nyugtatni magamat, mikor a spórolt pénzem jó háromnegyedét elszórom ilyenekre a nyári utazások alatt.

5+1. Minden újonnan megjelent filmadaptáció megtekintése
Alapvetően a könyvmolyokat két csoportra különíthetjük el filmek terén: vannak, akik alig várják, hogy megelevenedjenek kedvenc történeteik a mozivásznakon, és vannak olyanok, akiket még a gondolattól is kiráz a hideg, hogy „kicsit” átszabják a filmesek legkedvesebb olvasmányukat. Mindegy, hogy melyik kategóriába tartozik a könyvszerető barátod/barátnőd, biztos lehetsz benne, hogy már a nyitóhétvégén ott fogtok ülni a legközelebbi moziban. (A félhangos megjegyzésekre is számítsatok, amelyek a szereplők haját, utólag hozzáírt fordulatokat fogják kritizálni!)

Remélem tetszett nektek ez a rendhagyó bejegyzés, ha valamit hozzátennétek Ti is, vagy magatokra ismertek, akkor ne habozzatok megjegyzést írni!

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Mennyire jó ötlet ez a lista, nagyon tetszett, pláne hogy tényleg kapásból sokkal kreatívabb, mint általában a Valentinos posztok :)
    Én, mint nagy romantikus-könyv olvasó annyival egészíteném ki a listát, hogy nem árt felkészülni arra egy könyvmoly lány párjaként, hogy bizony van párszáz könyves pasi, akivel osztozkodni kell rajta, és punktum :D

    Puszi,
    Virág <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! <33 :*
      Igazad van, nem is tudom hogy maradhatott ki ez a pont a felsorolásból, főleg így Valentin-nap környékén... (;

      Törlés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal