Hangolódjunk a tavaszi, kellemes napokra | Könyvajánló 2018

március 16, 2018

A tavasz az újjászületés időszaka, de nemcsak a természeté, hanem az embereké is. A hosszú, hideg hónapok után fantasztikus érzés az ébredező föld illatát magunkba szippantani,  kellemesen meleg napsugarakkal feltöltődni. A naptár mellett talán már a környezetünk is változni kezdett, a néhol előbukkanó szibériai hidegfrontok ellenére is. Úgyhogy arra a döntésre jutottam, ideje lenne a tavaszt egy tematikus és igen aktuális könyvajánlóval megnyitni. Összegyűjtöttem azokat a számomra kedves regényeket, amelyek garantáltan meghozzák a kedvet egy kis kerti, vagy szabadban való olvasáshoz! ↓↓

1. Frances Hogdson Burnett: Titkos kert
Ez egy varázslatos történet, amely nemcsak a gyermek, de felnőtt szíveket is megdobogtatja. Már igazán kicsiként is rajongtam a könyvért, filmért, a regény világáért. Azóta többször is újraolvastam ezt a klasszikust, és szerintem a Titkos kert az, amit kötelező a tavasz kezdetén kézbe venni. Ha szeretnétek a csodálatos angliai vidék életébe betekintést nyerni, vagy esetleg Indiáról olvasni, akkor ez biztosan nektek íródott. A természet erősen összefonódik a történésekkel, tulajdonképpen ez adja a cselekmény dinamikáját, mozgatórugóját. De a mondanivaló sem elhanyagolható, a főszereplő megtanulja, hogyan kell szeretni, a világ felé nyitni, és megtapasztalja milyen érzés szeretve lenni. A jó hír az, hogy most idén újra kiadják ezt a könyvet, eddig elég nehezen volt beszerezhető, csak könyvtárakban lehetett egy-két példányt találni. Idén biztosan sorra kerítem, talán hamarosan érkezik róla egy bejegyzés is.
✽✽✽

2. Sarah Addison Allen: Lost Lake - A varázslat tava
Sarah A. Allen az az írónő, akinek szavai olvasáskor megelevenednek, képesek teljesen kiszakítani világunkból, és egy mágikus, de realista helyre repíteni. Azt hiszem, ez az a szupererő, amire nagyon sok könyvmoly, vagy ifjú szerző vágyik. Tehetsége van még abban, hogy a természetet emberien, de mégis sejtelmesen és légiesen jeleníti meg, így egyértelmű helye van a tavaszi olvasnivalók között. A Barackfa titka szerintem a legjobb könyve (már említettem többször is ezt a művet könyvajánlókban), de a Varázslat tava sem rossz írás. Talán egy kicsit kiszámítható, klisés befejezése van, de valljuk be, néha szükségünk van habos-babos olvasmányokra, nem merülhetünk el egyfolytában filozófiai kérdéseket feszegető könyvekben.
A hangulat magával ragadó, ami az írónő többi regényére is jellemző. Ebből a történetből árad a sok-sok napsütés (nemcsak átvitt értelemben) és a cselekmény is természetközelben játszódik (egy hangulatos, titkokat rejtegető tó mellett). Az értékelésemet itt tudod elolvasni.
✽✽✽

3. Richard Maltby, Jr.: Beatrix Potter élete
Ezt a könyvet Húsvét apropójából válogattam be az ajánlóba, ugyanis Beatrix Potter a rajzairól, gyermektörténeteiről híres, főleg Nyúl Péter neve hangozhat ismerősnek. Nagyon tisztelem az írónőt, nemcsak azért, mert hatalmas sikereket ért el a 20. század legelején nőként, hanem azért is, mert rengeteg mindenen kellett átesnie, de Ő az összes tragédiából, kudarcból sikeresen felállt, és folytatta tovább rendíthetetlenül mindennapjait. Tulajdonképpen erről szól ez a könyv, megismerkedhetünk életének azon szakaszaival, amelyek nagyban befolyásolták döntéseit minden téren. Szerintem akkor is érdemes elolvasni, ha esetleg nem ismeritek meséit, Beatrix Potter példa lehet mindazok számára, akik nem mernek kitörtni a hétköznapok korlátai közül, vagy pedig csak egy kis löketre vágynak, amelyek továbblendítenének egy nehéz időszakon. A filmadaptáció is fantasztikusra sikeredett, gyönyörű képeket láthatunk azokról a tájakról, amelyek inspirálták az írónőt, ráadásul igen kreatívan jelenítik meg az írás alkotói folyamatát is. Az értékelésemet itt tudod elolvasni.

✽✽✽

4. Marina Fiorato: Beatrice
Marina Fiorato írónővel a tavalyi év során ismerkedtem meg, azóta pedig szinte az összes regényét sorra kerítettem. Történetei szinte kivétel nélkül mind Olaszországban játszódnak, nagyon hiteles képet kaphatunk a legszebb városokról, mintha mi is a titkos utcák, gyönyörű tengerpartok mellett sétálgatnánk. A regényeiből árad az olasz életérzés, érdekfeszítően mutatja be a hagyományokat, szokásokat. Az első könyv, amit az írónőtől olvastam, az a Beatrice volt. Ez egy Shakespeare történet feldolgozása (Sok hűhó semmiért), és mielőtt bárki is elkezdene pánikolni, hogy akkor ez biztosan katasztrofálisra sikeredett, nyugtatásul mondanám, hogy egyáltalán nem így van! Én sem szeretem annyira az ilyen átíratokat, de szerintem ha külön tudjuk választani a fejünkben az eredeti történetet és a feldolgozást, akkor igazán élvezhetővé válik a cselekmény. Romantika, kalandozások, utazások, minden, amire csak szükségünk lehet egy esős, vagy akár napsütéses napon is! Az értékelésemet itt tudod elolvasni.

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Marina Fiorato kapcsán felkeltetted az érdeklődésemet, imádom Shakespearet, különösen ezt a könyvét, és Olaszország is az egyik kedvenc helyem, úgyhogy rohanok is majd a könyvtárba jövő héten. :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy sikerült eltalálnom az ízlésedet, érdemes az írónő többi könyve között is nézelődni, elég sok híres történelmi személy fellelhető történeteiben, illetve Olaszország mindegyikben központi helyet foglal el. (:

      Törlés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal