Védjük bolygónkat, az egyetlen esélyünket | A Föld napja 2018

április 15, 2018

Április 22-én, kereken egy hét múlva nemcsak a Könyvfesztiválon, a könyvmolyok  egyik legnagyobb eseményén vehetünk részt, hanem a Föld napját is megünnepelhetjük. Szerintem ez a jeles alkalom sokkal kevesebb figyelmet kap, mint érdemelne, pedig ha jobban belegondolunk, bolygónk az egyetlen olyan hely, ahol teljes életet élhetünk. Mi mégis kizsákmányoljuk környezetünket, nem törődve sem az élővilággal, sem pedig a saját, illetve utódaink jövőjével.
Nem állítom, hogy ezzel a bejegyzéssel megválthatom a világot; én biztosan nem, de a felsorolt és bemutatott olvasmányok gyökeresen megváltoztathatják gondolkodásmódunkat. Tudjátok, ha mindenki csak a saját életmódját javítaná környezettudatosabbá, már akkor szebb és „egészségesebb” lenne a Földünk. ↓↓


1. Maja Lunde: A méhek története
Nem győzöm dicsérni ezt a regényt, azt hiszem, nálam ez lesz a 2018-as év egyik legnagyobb kedvence. Senki sem gondolná, milyen nagy kár és pusztulás keletkezne, ha eltűnnének a méhek a föld felszínéről. Rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, takarmánynövényt kellene nélkülöznünk, amely állatfajok kihalását, ritkulását is eredményezheti. Ebben az egész folyamatban csak az elkeserítő és ijesztő, hogy napjainkban is szembe kell néznünk a méhek tömeges eltűnésével, ez nem egy olyan jövőbeli probléma, amelynek megoldásán ráérnénk gondolkodni. Az írónő bemutatja a méhészkedés kezdetét, jelenlegi helyzetét, és a jövőjét, ha számításba vesszük vándorlásukat. A három cselekményszál nagyszerűen van megírva, ráadásul a történet végén egy gyönyörű lezárást olvashatunk, amelyben különleges módon fonódnak össze az idősíkok. Maja Lunde-val a 2018-as Könyvfesztiválon április 22-én lesz lehetőség könyveiteket dedikáltatni, illetve meghallgatni vele egy beszélgetést, melynek moderátora Dragomán György író lesz! A könyv bővebb értékelését itt tudjátok elolvasni.

✽✽✽

2. Peter Wohlleben: A fák titkos élete
Ez egy hihetetlenül érdekes és egyedi könyv, amelyet szerintem minden elhivatott, és kevésbe elkötelezett környezetvédőnek is egyszer sorra kellene kerítenie. Az író azt ecseteli, hogy mennyire összetett lények a fák, növények, szinte ugyanúgy viselkednek, éreznek, mint az állatok. Kapcsolatban állnak egymással, figyelmeztetik társaikat gyökereiken keresztül a veszélyforrásokra, és még sorolhatnám... Rengeteg mindent tudnék erről az olvasmányról mesélni, és bár még nem volt alkalmam teljes egészében sorra keríteni, több részt, fejezetet is elolvastam már belőle. Peter Wohlleben-nek (aki egyébként erdészként dolgozik) van egy másik írása is, amely pár hónapja jelent meg, az Állatok érzelmi élete címen. Szóval mindenki megtalálhatja a saját érdelődési körét az író két alkotása között, legyen szó növény-, vagy állatvilágról.
✽✽✽

3. Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete
Annak is szerettem volna kedvezni, aki jobban kedveli a regényesebb, nem dokumentum irányba húzó könyveket. Ez a történet is a méhek életét veszi górcső alá, bár nem ők állnak a középpontban, de gyönyörű keretet adnak a cselekménynek. Sue Monk Kidd írónő párhuzamot von az előbb említett apró rovarok, és egy szörnyű tragédia szereplői között. Megrendítő történet, nem egy felüdítő olvasmány, de az utolsó oldalak nagyon szépen lezárják a történetet, és megnyugtatok mindenkit, hogy garantáltan egyensúlyba állítják lelki világotokat. Egy igazán ígértesnek tűnő filmadaptáció is készült, amelyet hamarosan mindenképp sorra fogok keríteni. A könyv bővebb értékelését ezen a linken tudjátok elolvasni.

✽✽✽

4. Sara Pennypacker: Pax
A tavalyi év egyik nagy kedvence volt ez a könyv. Lehet, hogy csak azért, mert épp egy olyan nehéz időszakban voltam, amikor aktuális volt a téma, nem tudom... Mindenestre rendesen meghatódtam, napokig a hatása alá kerültem. Gyönyörű gondolatokat tartalmazott a regény az elengedésről, barátságról, és az igazi, feltétel nélküli szeretetről. Szerintem ha van olyan kisállatod, akivel nagyon közeli kapcsolatban vagy, akkor mindenképp érdemes lenne megismerkedned ezzel a történettel, amelyben egy fiú és rókájának közös, majd egymástól külön töltött útjaikat követhetjük nyomon. De annál jóval több ez a könyv, ugyanis a cselekmény háború alatt játszódik, képet kaphatunk a természet pusztításáról is. Sokan mondják, hogy egy kicsit hasonlít a Vukra , bár olvasás közben ez nekem egyáltalán nem szúrt szemet. Egy hosszabb bejegyzés is készült a regényről, részletesen kitérek arra, miért került be a kedvenceim közé.
✽✽✽

5. Jodi Picoult: Szelíd vadak
Nincs olyan nehéz és aktuális téma, amelyről Jodi Picoult ne írt volna még könyvet. A Szelíd vadak az állatok témakörét érinti, azon belül is az elefántok ellen irányuló orgazdaságot. Érdekes ez a történet, mert egyrészt nem egy hosszú regényről van szó, 50-60 oldalas csupán, előzmény-, és kiegészítő kötete a Találj rám!-nak (szintén az írónő tollából). Ezt sem mondanám egy könnyen emészthető cselekménynek, de szerintem érdemes egy szabad délutánon elolvasni, sokat lehet tanulni az elefántokról, velük való illegális kereskedelemről. Azért is tetszett nagyon ez a rövidke történet, mert az elefántokat különösen közel állnak szívemhez, nem is gondolnánk, milyen intelligens, empatikus és szerethető lények. A bővebb értékelésemet ezen a linken tudjátok elolvasni.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal