Könyvek, amelyek garantáltan felkeltik az utazás iránti szenvedélyedet | 2018

június 30, 2018

Észrevettem magamon, hogy mostanában egyre többször nyúlok olyan könyvekhez, amelyeknek központi témája az utazás, vagy útleírásokon keresztül mutatja be az író egy ország mindennapjait, kultúráját. Lehet, hogy ezt a nyár betörése segítette elő, hiszen ilyenkor mindenkiben felerősödik a kalandvágy, mindenesetre imádok idegen földeken barangolni, még úgyis, hogy nem mozdulok ki a biztonságot és kényelmet nyújtó fotelemből. Ebben a bejegyzésben azokat az olvasmányokat gyűjtöttem össze, amelyek által mindenki kedvet kaphat egy jó kis kiránduláshoz, legyen szó belföldről, vagy külföldről! ↓↓


1. Balogh Boglárka: Ezerarcú Föld
Ezt a könyvet még májusban kerítettem sorra, de már akkor éreztem, hogy ennél jobb kötettel az évben nem nagyon fogok találkozni! Az írónő egy igazi utazó, aki nemcsak a nevezetes turistalátványosságok miatt indul felfedezőutakra, hanem szeretné megismerni az adott országban élő emberek igazi életét, szokásaikat, mindennapjaikat, örömforrásaikat és nehézségeiket egyaránt. Négy földrészt barangolhatunk be, szinte minden egyes fejezetben olvashatunk nagyon érdekes interjúkat helyi lakosokkal, amelyek által bepillantást nyerhetünk az előbb felsorolt dolgokba. Maradandó élményt nyújt mindenki számára, Balogh Boglárkának hihetetlen tehetsége van a hangulatteremtéshez, leírásai megelevenednek gondolatainkban, mintha mi is jelen lennénk, mint útitársak. Az értékelésemet itt tudjátok elolvasni.

✽✽✽

2. Szerb Antal: Utas és Holdvilág
Evezzünk át egy picit a klasszikusokhoz, azon belül is Szerb Antal maradandó művéhez, az Utas és Holdvilághoz! Senki ne kételkedjen abban, hogy érdemes-e ezt a könyvet sorra kerítenie, avagy sem, erre egyértelmű választ adhatok: ne halogassátok tovább, ha eddig esetleg ezt tettétek volna, ugyanis a történet egyike azoknak az írásoknak, amelyet az életben legalább egyszer mindenkinek el kell olvasnia! Ha szeretitek a mediterrán vidéket, Olaszországot, akkor főleg nem lehet több kifogásotok, a cselekmény szinte egészében ott, illetve egy kis része Budapesten játszódik.
Ez egy nagyon tanulságos regény, amelynek dinamikáját nemcsak a fizikai, hanem a lelki utazás is adja. A főszereplőt kétségek gyötrik, amelyek miatt nem érezheti magát boldognak, még akkor sem, ha mindene megvan, ami egy sikeres és örömökkel teli élethez szükséges. A vívódását dolgozza fel Szerb Antal, miközben mesébe illő tájakat fedezhetünk fel.
✽✽✽

3. Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva: A panda ölelése
Bár Kínáról már tudok egy-két érdekességet, könyvet még nem nagyon olvastam róla. Pár héttel ezelőtt jött szembe velem ez a vékonyka kis kötet (Könyvfesztiválon volt a megjelenés), és már a fülszöveg első olvasásra is nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Egy házaspár kiutazott egy kis időre Kínába, majd pedig visszatérve leírták nekünk tapasztalataikat, kalandjaikat. Sajnos még nem sikerült beszereznem, de ami késik, nem múlik! Semmiképp sem szeretném elmulasztani a Panda ölelésének olvasását, azért érdekel ennyire, mert magyar szemmel tekinthetjük meg ezt a miénkhez képest idegennek tűnő kultúrát, tájakat és közösséget.

✽✽✽

4. Stanczik Edina: Közelstávol - Észak-indiai útinapló
Még a magyar íróknál maradva muszáj megemlítenem Stanczik Edina útinaplóját, amely a híres és messzi Indiához köthető. A Múzeumok Éjszakája rendezvény keretein belül látogattunk el a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Intézetbe, ott találkoztam először ezzel a könyvvel. Már belelapozgatás után eldöntöttem, hogy én ezt a kötetet mindenképp meg fogom rendelni interneten, mostanában nagyon szeretek Indiáról olvasgatni. Volt szerencsém egy személyes átvételt leszervezni az írónővel (!), amelynek hihetetlenül örültem, mivel Edina rendkívül kedves, közvetlen és segítőkész volt velem. Biztos vagyok benne, hogy a Közelstávol című alkotása is ilyen lesz, már alig várom, hogy belevethessem magam az indiai kalandozásokba, amelyet szintén egy magyar nézőponton keresztül tehetek meg!

✽✽✽

5. Elizabeth Gilbert: Ízek, imák szerelmek
Azt hiszem, ezt az igen híres könyvet senkinek sem szükséges bővebben bemutatnom, biztosan mindenki hallott már róla, vagy legalábbis megnézte a filmadaptációt. Én nyáron tervezem a regényt angolul sorra keríteni (remélem, hogy nem fogom nagy fába vágni a fejszém...), hiszen az évnek ebben az időszakában pont aktuális. A főszereplőnk három országba utazik: Indiába, Olaszországba és Indonéziába. Hogy párhuzamot vonjak az Utas és Holdvilággal, itt sem csupán „kézzel fogható” vándorlásról beszélhetünk, hanem lelki fejlődésről is. Kíváncsi vagyok, hogy fog-e tetszeni, elég vegyes kritikákat olvashatunk róla. Bár én inkább az utazós részek miatt szeretnék a történettel megismerkedni, nyitott vagyok az előbb említett cselekményszálra is.

Remélem, hogy tetszett nektek a válogatásom, és sikerült pár ötletet adnom olvasás terén az elkövetkezendő pár hétre! Ha esetleg tudnátok nekem ehhez hasonló történeteket/útinaplókat ajánlani, szívesen fogadnám azokat!

You Might Also Like

0 megjegyzés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal