Őszi könyvmegjelenésekre várva | 2018

augusztus 30, 2018

Bár ez a bejegyzéstípus a kedvenceim közé tartozik, mégsem tudom olyan sűrűn elkészíteni, mint szeretném (legutoljára februárban olvashattatok ilyen posztot a blogon), hiszen nem mindig gyűlik össze annyi megjelenésre váró olvasmány, amelyeket tényleg be is akarnék szerezni. Legnagyobb meglepetésemre és örömömre, így az ősz érkezésére várva, több regény is piacra fog kerülni, amelyeket mindenképp kézbe szeretnék venni. Bevezetőm végére érkeztem, ne is várakozzunk tovább, lássuk csak ezeket a csodálatos és izgalmas könyveket! ↓↓

1. Holch Gábor: Ez a város egy távoli bolygó
Pár bejegyzésben megemlítettem már, hogy a legutóbbi hónapokban az utazás hatalmas szerepet kapott az életemben, szinte minden jövőbeli célom, spórolási terveim, bakancslistám elemei különböző országok és nevezetességek meglátogatásából áll. Ezért nem véletlen, hogy mostanában szívesebben olvasok útleírásokat, vagy olyan regényeket, amelyeknek mozgatórugóját a vándorlások, kiruccanások adják. Indiáról emiatt már rengeteg újdonságot tanultam, most pedig Kínával fogok jobban megismerkedni két könyv által, mindkettő magyar író műve. Az egyik (Holch Gábor alkotása) szeptemberben jelenik meg, már alig várom, hogy belemélyedhessek egy számomra még idegen világba. 
„Holch Gábor önéletrajzi vallomása távoli városok hétköznapjaiba, ünnepeibe és konfliktusaiba enged bepillantást. Kalandozó Ázsia-kutatók, egykori kínai vörösgárdisták, ötcsillagos hajszában élő üzletemberek, hindu vallásos ünnepre és hongkongi utcai tüntetésre készülődő városlakók testközeli történetein keresztül érezteti az egyszerre mindenhová és sehová sem tartozás különös súlytalanságát. Azt, hogy mit jelent magyar világpolgárként hazánkra az ázsiai metropoliszok fényévnyi távolából visszatekinteni. Talán annak is segít ezt megérteni, akinek nincs kedve két bőrönddel nekivágni a nagyvilágnak.” Megjelenés: szeptember 18.

✽✽✽

2. Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata
Ki ne hallott már volna Coco Chanel-ről, aki ma már egy igazi divatikonnak számít? Szerintem nincs olyan, akinek első hallásra is idegen lenne a neve, ma már rengetegen beszélnek róla (főleg Franciaországban) és rengeteg embernek lett a példaképe. Bár legtöbbünknek csak a méregdrága ruházati, kozmetikai termékek, illetve a híres logó (egymásba fonódó C betűk) jutnak eszünkbe, azért itt is több áll a dolgok hátterében. Sok könyvet írtak már Coco Chanel életéről, ez az újonnan megjelenő példány viszont igen fordulatos és különleges élményt kínál számunkra.
„1919. Párizs. Coco Chanel, a párizsi divat nagyasszonya szép szakmai sikereket ért már el, mikor a magánélete szörnyű válságba jut. Szerelme autóbalesetben életét veszti, s a boldogtalan nő képtelen a gyásszal megbirkózni. Támogató barátnője segítségével idővel új életcélt talál, amikor a szeretett férfival közös ötletüket, egy Chanel-parfüm megalkotását veszi tervbe. A nagy csoda, a Chanel No 5 megálmodása az első lépés egy olyan úton, amelynek a vége a szerelem illatának felfedezése. A gyötrelmes útra a saját múltjának árnyaival is küzdő Coco szerető lelki társat kap a sorstól, a karizmatikus Dmitrij Romanov herceget.Megjelenés: szeptember 25.
✽✽✽

3. Karen M. McManus: Lehull a lepel
Már egyre kevesebb young adult könyvet veszek a kezembe, néha azért felbukkan egy-egy, számomra is ígéretesnek tűnő történet. A Lehull a lepel című olvasmány egyértelműen besorolható az előbb említett kategóriába, mikor hónapokkal ezelőtt elolvastam a fülszövegét, tudtam, hogy előbb-utóbb sorra fogom keríteni. A megjelenés őszi hónapra van betervezve, így ezen a listán is egyértelmű helyet kapott! Kicsit hasonlíthat szerintem régebbi kedvenceim egyikére, méghozzá a Pretty Little Liars sorozatra. Jó lesz egy kicsit nosztalgiázni, kíváncsi vagyok, milyen meglepő csavart talált ki az író a cselekmény végére!
Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. [...] Simon hétfőn halt meg, keddre viszont pletykaáradatot tervezett nyilvánosságra hozni legismertebb osztálytársairól. Ezzel pedig mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mindannyian egy szabadon portyázó gyilkos bűnbakjai?” Megjelenés: október 2.

✽✽✽

4. Gabriel Tallent: Drága kis szívem
Ha már az őszi időszakról beszélünk, nem maradhat ki a listáról egy jó kis thriller, izgalom sem, nem igaz? Esős, borongós, hűvös estékre ez a történet egy tökéletes választásnak tűnik, már alig várom, és biztos vagyok benne, hogy nem véletlenül Stephen King-et választották, hogy írjon egy apró ajánlót a könyvhöz. De a fülszöveg egyértelműen magáért beszél:
Teknőc Alveston kemény lány. Tizennégy éves, és az erdőket járja az észak-kaliforniai tengerparton. Kedvenc helyei, menedékei a patakok, a dagálytavak, a sziklaszigetek, de személyes világa kicsi és veszélyekkel teli: Teknőc zaklatott lelkű, karizmatikus apja bűvöletében és rabságában nőtt fel. Emberi kapcsolatai az iskolára korlátozódnak, de ott sem enged közel magához senkit; néha beteg nagyapjával römizik, esténként pedig apjával együtt készül – a világvégére. Azután megismerkedik Jacobbal, és először tárul fel előtte egy tágasabb világ: ráébred, hogy otthoni élete se nem biztonságos, se nem fenntartható. Szökést tervez, felhasználva mindazokat a túlélési technikákat, amelyekre apja tanította. Egyedi stílus, vad természeti környezet: felkavaró és megrendítő olvasmány egy kiemelkedően tehetséges új író tollából.” Megjelenés: október 15.

✽✽✽

5. Fábián Janka: A rózsalugas
Újdonsült Fábián Janka rajongóként kötelességemnek érzem, hogy megismerkedhessek az írónő legfrissebb köteteivel. Bár szégyenszemre már gyűlik a sok-sok olvasatlan története a könyvespolcomon, nem bírom ki, hogy ne rakjam ezt is kívánságlistára, hiszen mindegyik olvasmánya egyedülálló.
Radványi Endre az 1848-49-es szabadságharcot még gyermekfejjel éli meg, és a rá következő, sivár években apa nélkül, az „elveszett nemzedék” tagjaként tengődik a világban. Mikor végre megállapodna Balaton-felvidéki birtokán, és a szerelmet is megtalálná, egy váratlan tragédia hatására újra elveszít mindent, és a hazáját is kénytelen elhagyni. Hátrahagyott szerelme, Anna kétségek közepette és a nyugodt családi élet reményétől megfosztva próbál boldogulni, mígnem egy szerencsés véletlen következtében befolyásos pártfogókra tesz szert a kiegyezés előtti császári udvarban. Endre Amerikában próbál új életet kezdeni. Új barátokra talál, és egy új szerelem lehetősége is felcsillan számára, ám ekkor kitör a polgárháború, Észak és Dél ádáz harca, amiből az Egyesült Államokba csak nemrég érkezett emigránsok, köztük Endre sem maradhatnak ki. Túléli-e Endre a polgárháborút, s elképzelhető-e, hogy Anna és Endre sorsa újra keresztezi egymást?” Megjelenés: október 31.

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Szóval az őszt is könyvesboltba járva fogom tölteni! :D Az Ez a város egy távoli bolygó, a Lehull a lepel és a Drága kis szívem fel is kerül a kívánságlistámra :)

    VálaszTörlés
  2. Támogatom ezt az ötletet! :D Örülök, hogy sikerült meghoznom a kedved az újdonságokhoz, remélem tetszeni fognak majd, ha elolvasod őket! (:

    VálaszTörlés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal