Adventi nyereményjáték - Utolsó állomás (2016)

december 18, 2016

Az elmúlt három hétben részt vehettetek az advent nyereményjátékunkon, amelyet idén rendeztünk meg másodszorra. Sok érdekes bejegyzést olvashattatok karácsonyi szokásokról, érdekességekről. Innen is szeretném megköszönni Zsófinak, Beának, Babó Bucának és Annie-nek azt, hogy ebben az évben is velem tartottak! Imádtam veletek csapatban dolgozni, remélem, hogy sok szép emléket fogok gyűjteni a közeljövőben is.


Tavaly a svéd karácsonyi hagyományokat vettem górcső alá, idén viszont kicsit nyugatabbra utazunk, méghozzá a híres és nevezetes Amerikába. Senki ne ijedjen meg, nem a mai cukortúltengésben szenvedő emberek ünneplését szeretném bemutatni... Visszautazunk az 1930'as évekbe, amikor a nagy gazdasági világválság nagyon is jelen volt a lakosság életében. Megszámlálhatatlanul sok család vesztette el az otthonát... Akik viszont szerencsésebbek voltak, azok megtarthatták a házukat, viszont a számlák befizetése még számukra is nehézséget jelentett. Ilyen körülmények között, vajon hogyan ünnepelhették a karácsonyt? Miket készítettek egymásnak a családtagok, illetve mi lehetett ebben az időszakban minden gyerek álomajándéka?

Ahogy múltkor, most is egy angol könyvecskét vettem bejegyzésem alapjául, ami nemcsak nagyon hasznos információkkal szolgált, hanem még nyelvgyakorlásnak is tökéletes volt. Ha kíváncsiak vagytok a regényre, akkor Kit's surprise néven megkereshetitek (a molyos adatlap itt érhető el).
Kit-nek és családjának az 1934-es karácsony a legnehezebb: a villany-, és gázszámlát nem tudják kifizetni, ráadásul nagy esély van arra, hogy az ünnepek után a házukat is elveszítik. Minden lehetőséget megragadnak, hogy valahonnan pénzt teremtsenek elő, még a zsugori, ámde piszkosul gazdag nagybácsitól is segítséget kérnek. Nem ad nekik anyagi támogatást, viszont Kit minden egyes elvégzett munka után pár centet kapott tőle. Az volt a terve, hogy ezt a pár centet félreteszi, és azt adja ajándékul a szüleinek, hogy kifizeti a villanyszámlát, így fel tudják díszíteni a házukat karácsonyi fényfüzérekkel. 

A világválság idején a legtöbb embernek nem volt pénze karácsonyfára, ellenben a kreativitásukkal bármit meg tudtak valósítani. Találtam arról egy feljegyzést, hogy egy lány az iskolájából hozta el a karácsonyfát a téli szünetre. Történt olyan is, hogy valaki karácsony másnapján hozzájutott a fához nagyon alacsony összegért. A fényfüzérek a magas számlával voltak egyenlőek, ezért valami más dekorációs ötlethez kellett folyamodniuk. A legtöbben papír díszeket hajtogattak, és azzal "öltöztették" fel a fát, illetve még újságból kivágott színes képek is megoldást jelentettek. Nem volt ritka a popcorn, illetve a vörös áfonya zsineg sem (a pattogatott kukoricás megoldás egyébként még ma is elterjedt szokás). Egyébként akinek nem sikerült karácsonyfát szereznie valahonnan, az általában valamilyen süteményt dekorált ki. 


A nagy világválság alatt ugyanúgy jelen voltak az áruházban a Mikulások, viszont a gyerekek kívánságai már változtak: a legtöbbjük munkát kért az apukájuknak. A szerencsésebb sorsú családok válogathattak a különlegesebbnél különlegesebb ajándékok közül. Akkoriban nagy szám volt a pilótasapka, amelyet Amelia Earhart ruházatáról mintáztak. Emellett még gyakran kért ajándék volt az elektronikus kisvonat, babák, teázókészlet és a kirakósok is. Ha a szülőknek nem volt sok pénze, akkor a régi, elhasználódott játékokat újították fel, illetve festették át újra.
Nagy segítség volt az embereknek még az adománycsomag. Sok koncertet, partit szerveztek, és ezek bevételét ajándékok összeállítására fordították, amelyeket a nehezebb sorsúaknak adományoztak. Egy ilyen csomag általában nehezebben beszerezhető élelmiszert, illetve egy pici meglepetést tartalmazott a kicsiknek.
Úgy gondoltam, ha már karácsonyi időszakban szervezzük a nyereményjátékot, akkor jó lenne egy karácsonyi könyvet kisorsolnom. Végül a Hull a hóra esett a választásom, amely három, összefüggő novellát tartalmaz (többek között a híres John Green is hozzájárult a regényhez a történetével). Emellett még három könyvjelzőt, csokis illatmécseseket és limitált kiadású, karácsonyi, Varázstinta blogos kitűzőket nyerhettek. Ha szeretnétek ezt a nagyszerű ünnepi csomagot, akkor nincs más dolgotok, mint megválaszolni a Rafflecopter dobozban feltett kérdéseket, és kitölteni a feltételeket. Ha beírtad a megoldásaidat, akkor nem kell sehol sem elmentened őket, mert ezt az alkalmazás már automatikusan megtette.
A játék csütörtökig (december 22.) tart, pénteken pedig a sorsolás lesz. A nyertesnek három napja van arra, hogy jelentkezzen nyereményéért, ha nem válaszol a kiküldött email-re, akkor újra sorsolok (tehát december 25.-éig van a postacím elküldésének a határideje). Mindenkinek boldog Karácsonyt, és sok sikert kívánok a játékhoz!

You Might Also Like

15 megjegyzés

  1. Sok-sok érdekes információval lettem gazdagabb. Csudajó játék volt, köszönöm a lehetőséget! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett a bejegyzés, sok szerencsét kívánok! (:

      Törlés
  2. Köszönöm a játék lehetőséget! Szuper vagy! :) A bejegyzésed is nagyon tetszett, szeretek a régi korokról olvasni.
    Kellemes Ünnepeket Neked és családodnak is! :)

    Varga Edina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, én is kívánok Neked és a Családodnak boldog ünnepeket! ((:

      Törlés
  3. Uhh de kár hogy csak most találtam ide :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon érdekes volt a bejegyzés és a játéknak is örülök! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, sok sikert a játékhoz! (:

      Törlés
  5. Köszönöm a lehetőséget! :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Lonette!

    Igazán érdekes volt a bejegyzéesedet olvasni, kicsit megmelengette a szívemet. :)
    Köszönöm a lehetőséget a játékra!
    Boldog karácsonyt Neked is! :)

    Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy sikerült karácsonyi hangulatot varázsolnom Neked, boldog karácsonyt kívánok Neked is, és sok sikert a játékhoz! (:

      Törlés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal