Karácsony rejtvényekben § Rachel Cohn és David Levithan: Dash és Lily - Kihívások könyve

december 16, 2016


Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli. Dash az utóbbi csoporthoz tartozik. Ám úgy tűnik, ez a karácsony más lesz, mint a többi: egy könyvesboltban – kedvenc írója műveinek szomszédságában – egy piros noteszt talál. A füzetke eredeti gazdája, Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, különös rejtvényeket agyalt ki a szerencsés megtalálónak. Dash úgy dönt, belemegy a játékba. Elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig csodabogár rokonok és barátok segítségével. Elég az a szerelemhez, ha két vadidegen – egy mogorva és egy széplélek – egy füzet lapjain levelezget egymással?
Általában kétféle ember létezik: aki szereti, és aki ki nem állhatja a karácsonyi forgatagot. Ezzel a mondattal kezdődik a könyv fülszövege, amiből megtudhatjuk, hogy a két főszereplőnk ellentétes véleményt képvisel a világ egyik legkedveltebb, és legmeghittebb ünnepéről. Szerintem nem lehet beskatulyázni az embereket az alapján, hogyan viszonyulnak  a karácsonyhoz. Számomra ez az egyik legkedvesebb ünnep; imádok ajándékötleteket feljegyezni az én „piros kis noteszembe”, majd pedig megvalósítani őket a családomnak, barátaimnak. 

Az ünnep hangulata is közel áll a szívemhez, szeretek a városban sétálgatni, karácsonyi vásárokat járni, vagy kivilágított karácsonyfákat, épületeket csodálni. Ez mind-mind fantasztikus része az ünnepnek, azonban nem kis hátránya van a forgatagnak, amit Dash is nagyon jól felismert a történetben: az áruházak, boltok vezetőinek az számít sikeres, boldog, és eredményes ünnepnek, ha minél több bevétel landol a kasszában. Sajnos néha elfelejtjük, mi is a karácsony valódi lényege.
Dash a kedvenc könyváruházában egy piros noteszre bukkan, amiben rejtvényeket, feladatokat fedez fel. Miután sikerült rájönnie a megoldásokra, a fiú gondol egyet, és ő is üzeneteket hagy a titokzatos Lily-nek, vagyis a feladónak. Így kezdődik el Lily és Dash legnagyobb kalandja, amit változások, félreértések, és bonyodalmak követnek.
Boldog voltam, amikor megtudtam, hogy mindkét főszereplőben igazi könyvmoly veszett el. Engem már ezzel belopták magukat a szívembe, de amikor megtudtam, hogy az olvasás szeretete mellett humor, és egy kis szarkazmus is lakozik bennük, az már csak hab volt a tortán. Lily az a lány, akivel teljesen azonosulni tudok, és a viselkedésében, gondolataiban néha magamat véltem felfedezni. Nem az a tipikus „menő és híres” tini, akinek mindenki a barátságát keresi, viszont ha mélyebben megismeri őt valaki, akkor a leghűségesebb, és legkitartóbb emberre talál a világon. Dash-sel sem volt ez másképp, neki az volt a legjobb tulajdonsága, hogy olyan emberekkel töltötte az idejét a legszívesebben, akiknek éppen szükségük volt egy támogató barátra.
Az első sorokból átéreztem azt a hangulatot, amire számítottam. A New York-i helyszíneket magam előtt láttam, éreztem a fenyők, és a mézescskalács illatát is. Legszívesebben én is ott lettem volna Lily-vel és Dash-sel a karácsonyi forgatagban, szerencsések, hogy láthatják az ünnepek idején a nagyvárost; élőben biztosan még csodálatosabb.
Kinek ajánlanám ezt a könyvet? Főként azoknak, akik azt hiszik, hogy ebből a világból eltűntek a jó emberek, de legfőképpen a csodák. A szereplők bebizonyították, hogy ha nagy változásra  vársz, akkor először neked kell lépned. Azt hiszem, hogy ez nemcsak a csodákkal kapcsolatban van így, hanem az élettel is. Merj változni, és változtatni; elsőként lépni!
A borító: 100%
A cselekmény: 85%
A karakterek: 100%
A szókincs: 100%
Összesen: 96.25%

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Kedves Lonette!

    A bejegyzésed alapján már biztosra tudom, hogy ezt a könyvet el kell olvasnom! :) Amúgy is régóta ül a várólistámon, de ahogy látom, tényleg be kell szereznem. :D

    Szép hetet kívánok!

    Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy kedvet kaptál hozzá, tényleg érdemes elolvasni, nagyszerű karácsonyi történet!
      Neked is szép hetet!

      Törlés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal