Tőlük függ az életünk § Maja Lunde: A méhek története

március 11, 2018

Anglia, ​1852: William, a biológus és vetőmag-kereskedő hetek óta az ágyat nyomja. Úgy érzi, kutatóként kudarcot vallott, mentora elfordult tőle, és boltja is üresen áll. Ekkor azonban eszébe jut valami, ami talán mindent megváltoztat… Ohio, USA, 2007: George, a méhész keményen küzd: azt szeretné, ha a tanya bővülne, és fia, Tom egyszer majd átvenné tőle. Tom viszont az újságírásról álmodik. Mígnem egy nap bekövetkezik, amit senki sem hisz el… Kína, 2098: Tao, a munkásnő a fák kézi beporzásán dolgozik, mivel a méhek már régen eltűntek a földről. Taonak minden vágya, hogy fia, Vej-Ven számára jobb életet teremtsen. Amikor azonban a fiát rejtélyes baleset éri, egyszerre veszélyben forog minden… Minden mindennel összefügg. Maja Lunde megrendítően mesél veszteségről és reményről, küzdelemről, kudarcról és győzelemről, valamint az emberek és a méhek közötti láthatatlan kapocsról, amelyen fajunk fennmaradása is múlhat. A fordulatos regény korunk néhány legégetőbb kérdését teszi fel: hogyan bánunk a Földdel és annak teremtményeivel? Milyen jövőt hagyunk gyermekeinkre? Mi az, amiért készek vagyunk harcolni? ↓↓

Nem is tudom, mikor történt legutoljára, hogy egy könyv ilyen nagy hatással volt rám. Bevallom őszintén, nehezen tudom elkezdeni írni ezt a bejegyzést, de nem azért, mert  elégedetlen vagyok a regénnyel. Épp ellenkezőleg, rengeteg gondolat kavarog a fejemben, és tanácstalan vagyok, hogy mivel is kellene indítanom. 
Azt olvastam erről a történetről, hogy Németországban a tavalyi év legsikeresebb olvasmánya volt, és már több, mint 32 nyelvre lefordították. Mikor az utolsó oldalt is sorra kerítettem, megértettem, hogy miért ilyen nagy a felhajtás körülötte. Maja Lunde írónő pontosan azt a jövőt jelenítette meg könyvében, ami velünk is megtörténik, akár már pár éven belül. Egy olyan problémát tárt elénk, amelyre több figyelmet kellene fordítanunk, és nem a szőnyeg alá söpörnünk azzal a mondattal, hogy vannak komolyabb feladataink is pl. a klímaváltozás megakadályozása, vagy az ivóvíz pazarlásának kérdése. Igen, ezekkel is foglalkoznunk kell, de rávilágít a könyv arra, hogy mérlegelnünk kellene más „veszélyforrásokat” is, mert lehet, hogy éppen az az állatfaj van eltünőben, akik nélkül lehetetlenség élni, tulajdonképpen ők tartják fenn ökoszisztémánkat. És ezek nem mások, mint a méhek.

„Bizony, olyan csodaszépek voltak, hogy az már könyvbe kívánkozik. Ám a virágok méhek nélkül csak virágok maradnak, nem lesz belőlük áfonya, kenyér, megélhetés.”

Miért a méhek? Hiszen ők olyan apró, jelentéktelen „tényezők”, senki sem venné észre, ha eltűnnének a föld felszínéről... Nos, akinek pont ez a gondolatfoszlány járt éppen a fejében, annak kötelező elolvasni ezt a könyvet. A méhek nélkül ugyanis nem lennének gyümölcsök,  zöldségek, fák, növények, sőt még állatok sem, hiszen mivel tartanánk el őket, ha takarmánynövények sincsenek? Éhínség, pusztulás, betegségek, korai halálok...  Ezek mind velejáró tényezők lennének, ha szorgos barátaink nem zümmögnének többet körülöttünk.
Maja Lunde kísérteties, de nagyon is reális képet fest a jövőről, és mi folyamatosan, megállás nélkül menetelünk ebbe a korba. A méhek eltűnőben vannak, egyre több kaptárt hagynak el, számuk pedig napról napra csökken...
A méhek története című olvasmányban nemcsak egy kísérteties képet kapunk a sorsunkról, de megismerhetjük az eltűnések okait is, betekintést nyerhetünk a múltba (a méhészkedés kezdetébe), és a jelenbe is, amikor először megjelentek ezek a titokzatos vándorlások. Tehát a cselekmény tulajdonképpen három szálon, három időintervallumban is játszódik, mindegyiknek van egy fő konfliktusforrása, amelyek a tetőpontig vezetnek minket. De az is fantasztikus ötlet volt az írónő részétől, hogy ezek a konfliktusok mind kapcsolatban állnak egymással, sőt, többször is előfordult, hogy a főszereplők életében ugyanazok a momentumok játszódtak le, viszont a különböző korok hatására eltérő következmények jöttek létre. Nagyon érdekes ez a könyv ebből a szempontból is nézve, már csak az írásmód, illetve történetvezetés miatt is érdemes megismerkedni vele.

„Bezárt üzletek, ajtajukon rács. Betört ablakok. A barna és szürke árnyalatai. Nem maradtak színek, mintha mindent köd borítana. És hatalmas, súlyos csönd.”

Nehéz lenne kiválasztani a kedvenc cselekményszálat, nem tudok dönteni a múlt és a jövő között. A jelen is nagyon érdekes kérdéseket feszegetett, de azt azért nem szerettem annyira olvasni, mert nem volt benne szimpatikus a főszereplő viselkedése. Ha egyszer kézbe veszitek majd ezt a regényt, akkor látni fogjátok, miért vannak negatív érzéseim vele kapcsolatban. Még az sem indokolta tetteit, hogy nehéz, sorsdöntő helyzetben volt éppen. Nem találhatunk ellaposodó, unalmas részeket, a cselekmény dinamikus, mindig történik valami olyan, amitől nem tudja letenni a könyvet az olvasó.
Őszintén mondom, nem tudtam milyen befejezéssel fog előrukkolni Maja Lunde. Ha a történetet nem is, hanem csak a fülszöveget olvassuk el, már az is sugalja számunkra a nem túl rózsás befejezést. Emiatt egy picit aggódtam, de szerintem nemcsak én vagyok olyan, aki jobban szeret happy end-et kapni. Nem szeretnék semmi fontos dolgot elárulni a lezárással kapcsolatban, de annyit muszáj megemlítenem, hogy gyönyörűen összeszőtte az írónő a három különböző kor eseményszálait, és olyan lezárást kanyaríntott nekünk, amivel teljesen meg lehetünk elégedve. Rég olvastam ilyen „korrekt” befejezést, tényleg nagyon jó mederbe sikerült terelnie történetét.
Senki ne ijedjen meg, nem egy száraz ismeretterjesztő könyvről van szó, hanem egy nagyon izgalmas, letehetetlen és fordulatos olvasmányról. Engem teljesen magába szippantott ez a regény, ha lett volna elég szabadidőm, akkor egy ültő helyemben kiolvastam volna.
A cselekmény: 95%
A szókincs: 95%
A borító: 70%
A szereplők: 85%
Összesen: 86.25%

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Szia!
    Úristen, nem is hallottam még erről a könyvről, de nagyon meghoztad hozzá a kedvem.
    A környezetvédelem és minden, ami ezzel kapcsolatos, rettenetesen érdekel és nagyon kíváncsi vagyok rá, ebben a könyvben hogyan közelítik meg és milyen végkifejletet kapok majd. Lehet, a héten el is megyek és beszerzem. :D
    További szép napot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy sikerült felkeltenem a figyelmedet, ha érdekel a természetvédelem, akkor különösen tudom ajánlani! Garantáltan megváltoztatja a gondolkodást, világképet. (:
      Neked is szép napot!

      Törlés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal