Magyarország különleges és kihagyhatatlan könyvesboltjai #2 | Massolit Books & Café

február 24, 2019

Imádok olyan könyvesboltokat felfedezni, amelyek már kívülről is csalogatnak, majd pedig az ajtón belépve egyből hatalmába kerít az otthonos atmoszférájuk és természetesen a könyvek hívogató társasága. Ezen az érzésen felbuzdulva indítottam el januárban a Magyarország különleges és kihagyhatatlan könyvesboltjai rovatot, amelynek első részére igen sok jó visszajelzést kaptam, így folytatom a sorozatot, amely (ha minden jól megy) havonta fog megjelenni. A következő kiszemeltem a Massolit Books & Café volt, ugyanis ezt a helyet ajánlottátok a legtöbben. ↓↓
A Massolit a belváros szívében helyezkedik el, de aki azon aggódna, hogy ez zavaró tényező lenne, annak egyáltalán nem kell nyugtalankodnia: az üzlet egy eldugottabb utcában található, távolabb a zajos és autókkal teli utaktól. Ez nyáron, vagy tavasszal igazán hasznos, ugyanis a könyvesboltnak van egy kis belső kertje, jó idő esetén pedig kiülhetünk beszélgetni/olvasni/dolgozni, miközben egy hűsítő limonádét szürcsölgetünk. Sajnos mi egy zimankós téli napot fogtunk ki a könyvmoly barátnőmmel, de valószínűleg a közeljövőben ismét útba fogom ejteni az üzletet (de akkor már egy kellemesebb napon).


Mikor megérkeztünk úti célunkhoz, a legelső feladatunk az volt, hogy átnézzük a bolt előtt lévő, hihetetlenül olcsó könyveket. Pár száz forintért lehet regényeket vásárolni, egyébként belül is találhatunk hasonló árkategóriában olvasmányokat. Az üzlet fő célközönsége az egyetemista korosztály, így főleg idegennyelvű köteteket, irodalmi, politikai és történelmi szakkönyveket találhatunk a polcokon. De a szemfülesek (akik jól bejárják a boltot) a hátsó helységben izgalmas regényekre bukkanhatnak. Ha szeretnél olcsón beszerezni angol nyelvű olvasmányokat, és esetleg nem zavar az, ha ezek nem frissen jöttek a nyomdából, akkor egy igazi kincsesbányára lelhetsz.


Az egyik legmegdöbbentőbb dolog talán a Massolit-tal kapcsolatban a rengeteg ember volt, akik mind a könyvesboltban tartózkodtak. Szerencsénk volt, mert éppen akadt két félreeső hely, de mikor leültünk, rajtunk kívül már nem is tudtak a betévedők helyet találni maguknak. Szerintem ha egy boltról szélesebb képet szeretnénk kapni, először érdemes megnéznünk, hogy kik a vásárlók, illetve mennyien tartózkodnak az üzletben (természetesen az utóbbi a napszaktól is függ). Ebből a két viszonyítási pontból a következőket szűrtem le első látogatásom alkalmával: a törzsközönség főképp egyetemista bölcsészpalántákból épül fel, illetve a Massolit valóban az, aminek a pozitív kritikák is lefestik. Az egész üzlet hangulata is igazán egyedi, amelyet elsősorban a különleges berendezési tárgyaknak, és annak köszönhet, hogy mindenki otthonosan és felszabadultan érezte magát.


Ha már ilyen részletesen kielemeztem a bolt látogatóit, illene egy-két szót ejtenem az eladókról is. Egy panasz nem lehet rájuk, nagyon kedvesen és előzékenyen viselkedtek velünk: mikor felszabadult egy kényelmesebb asztal, egyből megkérdezték, nem szeretnénk-e átülni. Én egy cappuccinot, illetve egy szelet répatortát rendeltem, nagyon finomak voltak. A kiszolgálás kicsit lassú volt, de az is teljesen érthető, hiszen (ahogyan már említettem is) telt ház volt.
Az egész könyvesboltban a már előbb is leírt hangulat volt a kedvencem: tanuló, beszélgető, társasjátékozó (!!), olvasó és dolgozó egyetemistákkal/felnőttekkel mind találkozhatunk, ha útba ejtjük a Massolit-ot. A facebook oldalukat nézegetve láttam, hogy több eseményt, illetve könyvklubot is szoktak rendezni, már csak ezért is érdemes a közösségi oldalukat figyelemmel követnünk.


Elérhetőségek:
Budapest, 1072 Nagy Diófa utca 30.
Facebook oldal (Massolit Books & Café)

You Might Also Like

0 megjegyzés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal