Magyarország különleges és kihagyhatatlan könyvesboltjai #1 | Pagony (Bartók Béla út)

január 18, 2019

Mindig is csodálattal töltött el az olyan könyvesbolt, ahová belépve egyből átjár a helység megnyugtató, egyéni és különleges atmoszférája, a kötetek illata, és az az érzés, hogy kicsit haza érkeztem. Sajnos ilyen üzletekből igen keveset találhatunk, hiszen ma már a nagy kiadók boltjaik vették át a helyüket, akik általában az egységességre törekszenek egymás közt. De emiatt  viszont egyre kevesebb lesz az előbb is említett típusokból, pedig ezek azok a helyek, ahol órákat lennék képes eltölteni, hasonlóan a könyvtárazós körútjaimhoz. Arra gondoltam, ha ilyen egyedi boltokkal találkoznék, azokról érdemes lenne egy fényképes beszámolót készítenem. Ki tudja, talán Ti is vágyakoztok ilyen helyek után, ugyanúgy, mint én... Éppen ezért arra szeretnélek kérni Titeket, ha van hasonló javaslatotok, mindenképp írjátok meg nekem, inspiráljuk egymást minél jobb ötletekkel! A bejegyzés alján természetesen megtaláljátok a Pagony elérhetőségeit. ↓↓

Akkor jutott eszembe ez a gondolat, amikor december utolsó hetében a Pagony könyvesboltban jártam. Több évig csak kívülről kukucskáltam be, csupán a kreatív kirakatáról élt bennem egy kép, amelyet mindig csodálatosra sikerül kialakítaniuk. Viszont úgy döntöttem, épp itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjek, arról nem is beszélve, hogy egy óriási szerencsének köszönhetően még a fényképezőm is nálam volt...


Az ajtón belépve egyből az a benyomásom támadt, hogy egy gyerekbirodalomba tévedtem. Eljátszottam a gondolattal, mennyire örültem volna kisebb koromban ennek a látogatásnak, szerintem ez biztosan igényelt volna egy egész napot. Erre egyébként abból is következtettem, hogy nem egy anyuka próbálta rábeszélni csemetéjét a hosszú ott tartózkodás utáni elindulásra. De senkit se tévesszenek meg soraim, ugyanis a bolt tele volt számtalan felnőtt vásárlóval is! Főleg a kávézóvá alakított sarokban beszélgettek sokan, finom illatú kávékat szürcsölve és süteményeket majszolva. Egy tematikus séta (Imagine Budapest) után történt a látogatásom, miután rengeteg karácsonyi édességet kóstoltam végig, úgyhogy arra már nem maradt kapacitásom, hogy még egy mennyei falatra befizessek, pedig nehéz volt ellenállni a pult csábító kínálatának... Mindenesetre a következő alkalommal ezt biztosan nem fogom kihagyni.


Alapvetően gyerekeknek szánt könyvekkel találkozhatunk a polcokon, de nagyon tetszett az, hogy tematikusan volt berendezve a helység, így a nagyobb (tinédzser) korosztály ugyanúgy válogathat az olvasnivalók között. Az olvasó-sarok volt a kedvenc részem, amely tele volt kényelmes fotelekkel, párnákkal, ülőalkalmatosággal... A Pagonyban egy külön terem volt elkülönítve, ahol mindenféle foglalkozásokat, programokat szoktak gyerekeknek szervezni, szerintem ez egy nagyszerű lehetőség.
A mennyezetről léghajók lógtak, az egész üzlet fény-, és színárban úszott, amelyet az ötletes lámpák és tarka könyvgerincek szolgáltattak. De talán a középpontban mégis a kirakatban elhelyezett installációk álltak: egy kör alakú „kapu” könyvekből kialakítva, és egy nagyobb óriáskerék, amelyen nem meglepően szintén kötetek voltak elhelyezve. Viszont ez nem egy átlagos óriáskerék volt, hiszen külseje téliesre volt kialakítva, ráadásul mozgott (!!) is körbe, körbe.



Az eladók kedvesek, közvetlenek és előzékenyek voltak, segítettek, ha valami kérdésünk/kérésünk támadt. Ahogy már a bevezetőmben is említettem, az atmoszféra otthonosságot, nyugalmat árasztott, észre sem vettük, de egy órát eltöltöttünk ott nézelődve, olvasmányokat felfedezve. 
Nyomozgattam kicsit a bolt weboldalán, és nagyon érdekes információkra bukkantam. Többek között megtudtam, hogy nem ez az egyetlen Pagony könyvesbolt, sőt mi több, összesen nyolc ilyen könyvesboltba térhetünk be, ráadásul nagyobb vidéki városokban (pl. Győr, Debrecen) is rájuk akadhatunk, de a pontos helyszíneket az internetes oldalukon tekinthetitek meg, belinkelem a bejegyzés aljára (ott is találtok az üzletbelsőkről fotókat). Az tetszik bennük nagyon, hogy stílusban és hangulatban azonosak, mégis mindegyiknek megvan a maga különleges és egyedi varázsa. 
Egyébként érdemes néha figyelemmel követni az oda felkerülő bejegyzéseket, számtalan kedvezményes beharangozóval, programajánlóval találkozhatunk. A Pagony jelszava, vagyis a „nagyra tartjuk a kicsiket”, abszolút igaz, aminek igazán örülök, hiszen (személyes tapasztalat alapján) a könyvmolyok alapértékeit gyermekkorban tudjuk a legjobban megalapozni.


Elérhetőségek:
Bartók Pagony: 1114 Budapest, Bartók Béla út 5.

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Igazán különleges ez a hely, és maga az új rovat is nagyon ötletes. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, abszolút egyedi könyvesboltról van szó! Köszönöm szépen, biztosan lesz még a rovatnak folytatása! (:

      Törlés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal