Last minute ajándékötletek karácsonyra | Friss megjelenésű könyvek mindenki számára | 2018

december 17, 2018

Biztosan veletek is előfordult már az a szituáció, amikor nem sikerült meglelni a nagy karácsonyi forgatagban a tökéletes ajándékot az egyik rokonotoknak, ismerősötöknek, vagy csak egyszerűen annyi mindent kellett elintézni/fejben tartani így év végén, hogy teljesen megfeledkeztetek valakiről... Ebben a bejegyzésben szeretnék ezzel kapcsolatosan segítséget nyújtani, méghozzá könyvajánlások formájában. Kiválogattam pár friss megjelenésű olvasmányt, amelyek valószínűleg még nem lelhetőek fel a könyvespolcokon (vagy ha igen, akkor már igazi könyvmolyokról beszélhetünk)... Az apró ismertetők mellett azt is elárulom, hogy kinek lehetnek ezek az ajándékok tökéletesek, de természetesen bárki más is örömét lelheti ezekben az újdonságokban. ↓↓


1. Rupi Kaur: Tej és méz - A szabadversek, kortárs alkotások szerelmeseinek
Rupi Kaur igen sikeres karriert tudhat magának, hála a milk and honey könyvének, amely külföldön hihetetlen népszerűségre tett szert, rengeteg nyelvre lefordították, a bestseller listák élén pedig kibérelt helye van... Egyszóval a legtöbben már biztosan hallottak róla, most viszont a Könyvmolyképző kiadó piacra dobta a magyar változatot. A könyv szabadversekből épül fel, bár az egy-két szavas írások már azoknak is a határát súrolják. Az írónő tulajdonképpen terápiás célból kezdte leírni gondolatait, viszont rengetegen magukra ismernek soraiban, és szimpatizálnak a mondanivalóval. A szabadversek mellett rajzokkal is találkozhatunk, hangulatban nagyon illenek egymáshoz, ráadásul azok is Rupi Kaur keze munkáját dicsérik. A Tej és méz abszolút egy megosztó alkotás, én személy szerint jobban preferálom a „klasszikusabb”, megszokottabb vonalat (készült is a könyvről egy értékelés), de aki nyitottabb az újdonságra, különlegességre, annak tökéletes ajándék lehet.
✽✽✽

2. Peter Wohlleben: A természet rejtett hálózata - Akik nyitottak az élővilág csodáira
Peter Wohlleben-nek már két fantasztikus könyvét is olvashattuk: az egyik a fák titkos életét vette górcső alá, a másik pedig az állatok érzelmeivel foglalkozott. Most pedig arról kaphatunk bővebb képet, hogyan működik ilyen tökéletes és utánozhatatlan összhangban a természet, az író nagyon érdekes történeteket mesél nekünk példákként.
„A természet számtalan meglepetést rejt: a lombos fák befolyásolják a Föld forgását, a darvak akadályozzák a spanyolországi sonkatermelést, a tűlevelű erdők pedig esőt csinálnak. Peter Wohlleben, A fák titkos élete című sikerkönyv szerzője legújabb kötetében – a tőle megszokott eleven mesélőkedvvel – megannyi érdekes és különös példán keresztül mutatja be, milyen bámulatos kölcsönhatás és összjáték zajlik a növények és az állatok között. Hogyan épül fel a természet hatalmas óraműve, melyben minden „fogaskeréknek” megvan a maga helye és szerepe? És mi történik, ha ez a finoman kiegyensúlyozott rendszer megbillen? Mi a jobb: ha az ember „segíti” a természetet, hogy helyreálljon ez az egyensúly, vagy ellenkezőleg, ha békén hagyja?”

✽✽✽

3. Fredrik Backman: Életed üzlete - Apró karácsonyi kísérőkönyv
Bár Fredrik Backman svéd író, nem a skandináv krimik alapozták meg ismertségét, sőt, abszolút nem ebben a témában alkot. A történetei egytől-egyig különlegesek, nem lehetne őket egy helyre beskatulyázni. Az egyik legkedveltebb története talán Az ember, akit Ovénak hívnak (az értékelésemet itt olvashatjátok el), amelyből már filmfeldolgozás is készült. Legújabb könyvmegjelenése egy rövidke kis történet (csupán 88 oldal), de nemcsak a terjedelme miatt felel meg tökéletes kísérőkönyvnek, hanem a tartalma miatt szintén, ugyanis a cselekményt átjárja a karácsony szelleme.
„Azon az éjszakán, amikor ezt írtam, arra gondoltam, mi történik velünk, mikor családot alapítunk, és megszűnünk a legfontosabb személynek lenni a saját életünkben. Azon merengtem, mi lenne igazán önzetlen cselekedet. Mérlegeltem, kiért lennék kész meghalni, és kiért adnám oda az egész életemet. És hogy valójában mi is a kettő között a különbség.”
✽✽✽

4. Naomi Novik: Ezüstfonás - A népmese-adaptációk rajongóinak
Naomi Novik a magyar könyvpiacra a Rengeteg című könyvével robbant be, nagyon sokan szerették a különböző, főleg orosz meséket feldolgozó fantasy történetét. Az Ezüstfonás ugyanebbe a kategóriába sorolható, egy igazán különleges cselekménnyel, amelyhez hasonló regénnyel nem sűrűn találkozhatnak az olvasók. A Rengetegről készült értékelésemet itt tudjátok megnézni. 
„Mirjem ​pénzkölcsönzők családjába született, de apja olyan nehézkesen szerzi vissza kölcsönadott pénzét, hogy az éhhalál szélére sodorja családját. Mirjem kénytelen kezébe venni a sorsukat. A megkeményedett szívű lány elindul begyűjteni a tartozásokat, és hamarosan elterjed a hír, hogy arannyá tudja változtatni az ezüstöt. Amikor az erdőben meggondolatlanul henceg képességével, felkelti a fák között kísértő, zord, jégtestű lények, a sztarikok királyának figyelmét. A névtelen király lehetetlen feladatot tűz Mirjem elé, aki akaratlanul szövött cselszövésébe bevonja Vandát is, a parasztlányt, meg egy boldogtalan hercegnőt, akit a cár feleségének szánnak. Csakhogy a cár, az ifjú Mirnácjusz sem az, akinek látszik. Gondosan őrzött titka az emberek és a sztarikok országát is fenyegeti. A rossz döntések között őrlődő Mirjem valószínűtlen szövetségeseivel indul felfedezőútjára, amely áldozatkészségét, erejét és szeretetre való képességét is próbára teszi.”
✽✽✽

4. Alison Weir: Aragóniai Katalin - Ha a megajándékozott személy egy kis időutazásra vágyik
Nagyon szeretek történelmi regényeket kézbe venni, így mindig figyelemmel követem a legújabb megjelenéseket ezen a téren. Most nemrég kezdtek kiadni egy sorozatot, amely a Tudor-korszakban játszódik, azon belül is a királynék kapnak szerepet. Az első kötet Aragóniai Katalin életét követi nyomon. Bár sajnos még nem volt szerencsém sorra keríteni a könyvet, szerintem nagyban hasonlít a híres Philippa Gregory írónő Tudorok sorozatához (már a cím is árulkodó...), úgyhogy esetleg ha valaki azokat regényeket szerette, talán Alison Weir írásaival is érdemes lenne egy próbát tennie.
„Aragóniai ​Katalin, VIII. Henrik legendás első felesége. Spanyol hercegnő. Szerénynek, engedelmesnek és vallásosnak nevelték. Angol királynénak szánták. Hat hét távolságra a hazájától a szeszélyes tengeren és minden más: a nyelv, az étel, az időjárás. Katalin számára egyikben sincs öröm. Tizenhat évesen egyedül találja magát, csupa idegen között. Hiányzik az édesanyja. Elveszett fivérét gyászolja. Még azokban sem bízhat, akiket megbíztak a védelmével. ARAGÓNIAI KATALIN VIII. Henrik első királynéja. Ez az ő története.”

You Might Also Like

0 megjegyzés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal