A 2018-as év öt legjobb olvasmánya

január 06, 2019

Bár sajnos idén nem sikerült annyit olvasnom, mint az elmúlt években, rengeteg olyan olvasmánnyal találkoztam, amelyeket mélyen a szívembe zártam, és bárkinek szívesen tudnám őket ajánlani. Az év első bejegyzésében szeretnék a magam részéről egy picit nosztalgiázni, illetve nektek segíteni abban, hogy biztosan jó és felejthetetlen könyvvel kezdjetek neki az új időszaknak. Szívesen meghallgatnám, hogy a Ti kedvencetek mi volt a tavalyi évből, talán nekem is szükségem lesz egy-két ötletre. ↓↓


1. Maja Lunde: A méhek története
A méhek világa mindig is ámulattal töltött el, de eddig a regényig nem sokat tudtam arról, hogy milyen nagy mértékben felelősek ezek az apró állatok a megszokott mindennapjainkért. Maja Lunde norvég írónő hihetetlen sok díjat zsebelt be történetével, könyvét pedig számtalan nyelvre lefordították... Nem csodálkozom a hatalmas sikerén, kötete rávilágít arra, hogy nemcsak alapvető élelmiszerek hiányoznának a polcainkról, hanem súlyos egészségügyi problémákkal kellene szembesülnünk a méhek eltűnésekor, hiszen ők adják élelmünk 60%-át... Az eltűnésük pedig igen aktuális, A méhek története című könyvben olvashatunk a méhészkedés kezdetéről, a jelenlegi állapotról, és a jövőről, amelyet a méhek nélkül élnek le a könyvszereplők. Nemcsak azoknak tudom ajánlani, akik a környezet, élővilág iránt érdeklődnek, hanem azoknak az embereknek mind, akiknek hiányozna a méz, gyümölcsök, zöldségek, de még a reggeli kávézgatások is... A bővebb értékelésemet ezen a linken tudjátok elolvasni.
✽✽✽

2. Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma
Ki gondolta volna, hogy pont egy kötelező olvasmány fog landolni ezen a listán? Én biztosan nem, pedig egyáltalán nem vagyok „kötelező-ellenző”. De az az igazság, hogy Mikszáthot ha akarnánk sem tudnánk meggyűlölni, hiszen novellái sejtelmesek, balladisztikusak, az elvarratlan, vagy pedig kétértelmű szálak pedig az író védjegyeivé váltak. A Beszterce ostroma nem novelláskötet volt, hanem egy kisregény, de a különös fordulatokból itt sem szenvedhetünk hiányt. Egy különc, a könyvszereplők (és valószínűleg sok olvasó) által őrültnek ítélt ember áll a történet középpontjában, aki bár a 19. században él, egy középkori várat működtet csatákkal, lovagi tornákkal kiegészítve. Aki csak kézbe veszi, végig azon fog morfondírozni, hogy vajon a főszereplő tényleg elmeháborodott-e, ugyanis a jelek néha ellent mondanak egymásnak. A cselekmény meghatóan és tanulságosan ért véget, a közeljövőben biztosan sorra fogom keríteni, nagy hatással volt rám.

✽✽✽

3. Szerb Antal: Utas és Holdvilág
Ez volt az első könyvem, amelyet Szerb Antaltól olvastam, és abszolút tökéletes választásnak bizonyult. Nem csak egy mediterrán utazásban vehetünk részt a lapok varázslatának segítségével, hanem egy frissen házasodott férfi gondolatait, őrlődéseit, múltját és lelki fejlődését követhetjük nyomon. Számomra nagyon érdekes olvasmány, az atmoszférája is olyan volt, amellyel nem sok regényben lehet találkozni. Olaszország látványosságai mellett Magyarországon is barangolhatunk egy picit. Ez is tipikusan olyan regény volt, amelyet nem elég egyszer sorra keríteni, főleg azért, mert az évek, események múlásával talán az én gondolkodásom és hozzáállásom is megváltozik az élet nagy dolgaihoz, így a történethez való viszonyom is akaratlanul különbözni fog.

✽✽✽

4. Balogh Boglárka: Ezerarcú Föld
Két Balogh Boglárka könyvvel is megismerkedtem az elmúlt esztendőben, az Ezerarcú Föld pedig az egyik kedvencemmé vált. Boglárka nemcsak regényekkel látja el az olvasóit, hanem újságíró a Nők lapjánál és National Geographic-nál, gyönyörű fotókat készít (amelyekből már nem egy fotókiállítás született), ráadásul rövidebb blogbejegyzéseket is szokott készíteni az utazásai során átélt tapasztalatairól. Főleg utazásokról készült élménybeszámolókat olvashatunk tőle, de egy-egy témát, aktuális problémát is hosszabban fel szokott dolgozni (pl. becsületgyilkosságok Indiában). Az írónő lenyűgöző stílusban ír, nagyon érzékenyen, tapintatosan, ám élethűen és valóságosan tárja fel az európai ember számára igen csak idegen és messzi tájak titkait, mindennapjait. Az Ezerarcú Föld című kötetben több kontinenst is bebarangolhattam, de „utazásaim végeztével” mindig az a gondolat járt a gondolataimban, hogy milyen szerencsés vagyok, és mennyire meg kellene becsülnünk azokat a dolgokat, amelyeket sajnos már természetesnek, sőt, létjogosultságnak tekintünk. A bővebb értékelésemet ezen a linken tudjátok elolvasni.

✽✽✽

5. Sharon Guskin: A felejtés ideje
Bátran kijelenthetem, hogy ez volt az év legnagyobb meglepetése. A témája miatt figyeltem fel rá, még sosem olvastam a reinkarnációról. Ráadásul emiatt a könyv miatt keveredtem bele egy olyan beszélgetésbe egy idegennel, amelyre akkor nagyon nagy szükségem volt, erőt öntöttek belém a szavai. Visszatérve a történetre, nem véletlen, hogy a borítón Jodi Picoult szavai olvashatóak, hiszen a cselekmény stílusát és hangulatát Picoult olvasmányaihoz tudnám a leginkább hasonlítani. De talán nem is a lehengerlő stílus tetszett a legjobban, hanem az, hogy az író abszolút nem szeretett volna meggyőzni a reinkarnáció igen megosztó kérdéséről. Bár a könyvben több elgondolkodtató kérdés is felmerül, azok nyitva maradnak, az olvasóra bízza Guskin ezek megfejtését, és a lezárás is ebbe a kategóriába sorolható. Szeretném majd ezt is újraolvasni, és nektek is jó szívvel tudom ajánlani. A bővebb értékelésemet ezen a linken tudjátok megtekinteni.

You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Szia!

    Mindig azzal a tudattal jövök ide, hogy biztos nagyon jó könyv fog felkerülni a molyos kívánságlistámra. :D Ez most sem lett másként: az Ezerarcú Föld nagyon felkeltette a figyelmemet, és a leírásod alapján biztos, hogy az író néhány cikkét is el fogom olvasni. Ha esetleg tudsz pár linket küldeni - akár privát emailen - arról, hogy hol érdemes kutakodni az írásai után, akkor azt nagyon megköszönöm. :)

    Legyen szép és jó könyvekben gazdag éved! ;)

    Henna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Henna!
      Nagyon szépen köszönöm, el sem tudom mondani, mennyire jól esnek és mennyi erőt szoktak adni szavaid! Boldog vagyok, hogy mindig sikerül valami „csemegét” találni a bejegyzéseim között, Balogh Boglárka könyvei pedig igazán beleillenek ebbe a kategóriába.
      Az Ezerarcú Földet szinte bármelyik könyvesboltban, online felületen lehet kapni, tavaly jelent meg, úgyhogy van még belőle bőven elérhető példány. A Love Commando című könyvet én moly.hu-ról az egyik felhasználótól szereztem be, ott mindig van eladó kötet még a legrégebbi kiadásokból is, de ahogy elnézem, a Líra.hu-n is meg tudod rendelni. Remélem, hogy sikerrel jársz, és elnyerik majd tetszésedet ezek az olvasmányok! (:

      Én is viszont kívánom!

      Lonette

      Törlés
  2. Bakanapló,
    Sniper One,
    Prohorovka,
    Egy déli tábornok nyugatról,
    Az emberiség egy perce.

    Nem épp 2018-ból, de muszáj volt újraolvasni néhányat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az újraolvasást sosem lehet megunni, főleg, ha a kedvenc könyveinkről van szó... Köszönöm az ajánlásokat! (:

      Törlés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal