A szerelem szava § Zakály Viktória: Szívritmuszavar

május 02, 2016

Csönge. Egy hely, mely mindent megváltoztat. Egy hely, melyet soha nem feledsz. 
Egy vágy, mely örökre a szívedben marad. A lány nem hisz a véletlenben, csak a sorsban, a fiú nem hisz a szerelemben, csak a kötelességben. Évek óta ismerősök, látták egymást egyetemi előadótermekben és folyosókon. Mindketten érezték, hogy ez a kapcsolat több lehetne, de soha nem lépték át a határt, nem közelítettek egymáshoz, az érzés beleveszett a szürke hétköznapokba. Csönge azonban mindent megváltoztat. Öt nap, mely felforgatja a világukat, és lángoló, fájó szerelemre gyújtja a lányt. Bármit megtenne a fiúért, felrúgná a saját életét érte. De mit érez a fiú? Fel lehet adni mindent a szerelemért? Van-e kiút a múltból, és a jelen láncaitól? Vagy minden út egy padláshoz és egy komor kötélhez vezet? A sóvár vágyakozásról és egy gyönyörű, felkavaró szerelemről szól ez a regény, mely igaz történeten alapul. Csönge – a szerelem szava.

Melankolikus, megdöbbentő, lélekfacsaró, és fájdalmasan élethű... Ezekkel a szavakkal tudnám a legjobban jellemezni a történetet. Gondoltam, hogy nem egy könnyed, nyári olvasmánnyal állok szemben, de ilyenre még én sem számítottam. Ismeritek azt az érzést, amikor annyira sóvárogtok valaki után több éven át, hogy a végén már csak tükörképe vagytok önmagatoknak? Mintha ködön át látnátok, csupán tompán és messziről jövően érzékeltek mindent és mindenkit a környezetetekben.

Nem gondoltam volna, hogy belebotlok még egy ilyen tehetséges magyar írónőbe. A szavakkal természetesen és nem cifrázva bánik, szinte ízlelgettem a mondatokat és visszaemlékezéseket.
A szereplőket keserédes hangulat lengte be, a diplomaosztó küszöbén álltak és a nyár végén. Nem szerettek volna még elbúcsúzni egymástól, ezért szerveztek egy irodalmi tábort Csöngén. Külön plusszpont jár az írónőnek, hogy a főszereplőink irodalomszakosak!
Csöngén létrejön egy teljesen új világ. Az otthoni szabályok, korlátok megszűnnek, csak a fiatalság és a szabadság marad. Új barátságok, szerelmek szövődnek, melyek később életeket változtatnak meg. Hanna és Ádám tudják, hogy nem lenne helyes közelebbi kapcsolatot kialakítani egymás között. Mégis, ki tudna ellenállni a szerelem szavának?

Ami még nagyon tetszett az írásmódban, hogy E/2-ben volt írva. Még soha életemben nem olvastam ehhez hasonló könyvet, teljesen új volt ez a szemszög számomra. Hogyan lehetséges ez? Olvassátok el a bevezető részt, akkor meg fogjátok érteni.

Az az igazság, hogy annak ellenére, mennyire lehangoló volt a történet, én élveztem minden párbeszédét, leírását. Átéreztem a különleges atmoszféráját a soroknak, engem is elkapott a melankólia. Szerencsére pont borús volt az idő amikor olvastam, így még az időjárás is nekem kedvezett. Nyári hajnalokra, illetve ködös, hideg és csapadékos napokra ajánlanám. Az élmény garantáltan felejthetetlen lesz!
Legszívesebben újra a kezembe venném a könyvet, de mivel tudom, hogy van második része a könyvnek (Hanna örök), ezért inkább abba kezdek majd bele. Lehet, hogy nem egyből, mivel annyi mindent átadott nekem a történet, hogy a tanulságoknak muszáj leülepedniük. Minden szemszögből egyedi regényről van szó, nem tudok semmi hibát, illetve kivetnivalót felhozni.
A legszívesebben egy csomó idézetet megjelöltem volna, de rájöttem, hogy akkor ki kéne írnom az egész könyvet. Egyébként csak nekem tűnik a Csönge varázslatos és misztikus szónak? Mióta kiolvastam a könyvet, azóta csak ismételgetem magamban, még kiejteni is annyira jól esik.
Összefoglalva kellemes meglepetés volt számomra a könyv, nem gondoltam volna, hogy ennyire meg fogom szeretni. Remélem, hogy Zakály Viktória még sok ilyen jó és elgondolkodtató történetet fog írni!
A borító: 100%
A szókincs: 100%
A szereplők: 100%
A cselekmény: 100%
Összesen: 100%

You Might Also Like

6 megjegyzés

  1. Nagyon régóta el akarom olvasni ezt a könyvet, ott is sorakozik a polcomon. Nem tudom miért nem nyúltam még hozzá, de most meghoztad hozzá a kedvemet :) Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy meghoztam hozzá a kedved, garantáltan felejthetetlen élményt ad. (:

      Törlés
  2. És úgy adódott, hogy tegnap este már neki is kezdtem ^^ Nem tartom kizártnak, hogy a végére nálam is kedvenc legyen, lenyűgöz az írónő tehetsége. Olyan szépen, és választékosan fogalmaz, hogy nem is tudom, olvastam-e már ilyet egy ifjúsági regényben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A számból vetted ki a szót, nekem is ugyanez a véleményem. Kezdem a magyarokat jobban megszeretni, mint a külföldi írókat. Bár egy pár kedvencet már így is avattam: Kemese Fanni, Böszörményi Gyula, most meg Zakály Viktória. ((:
      Jó olvasást!

      Törlés
  3. Csönge szóval én is így vagyok mint te, mondogatom hátha valami megváltozik és nem lesz ennyire búskomor a történet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, gyönyörű, de egyben szívszorító történetről van szó... Köszönöm a kommented, újra eszembe jutott, milyen jó volt kézbe venni! Több, mint három év után úgy érzem, hogy újraolvasásra szólít...

      Törlés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal