Ikrek, vagy sem? - Harmadik felvonás | (Ki)Borító sztorik #5

május 21, 2017

Az az igazság, hogy nemcsak Ti, mint a blog olvasói szeretitek ezt a rovatot, hanem én is rajongok ilyen típusú bejegyzéseket böngészni! Szóval azt gondoltam, hogy miért is ne hozhatnék egy ilyen posztot, hiszen legutoljára ősszel olvashattatok könyvborítókról... Ráadásul ismét „ikrekkel” foglalkozunk, remélem, tetszeni fog nektek ez a válogatás is! A bejegyzés alján megtaláljátok azokat a borítókat, melyek a legnagyobb meglepetést okozták számomra... Nem az a célom, hogy elvegyem bárkinek is a kedvét ezeknek a könyveknek az olvasásától. Annak ellenére, hogy a külsejük azonosak, még jó, izgalmas sztorik, és lehet, hogy teljesen más hangvételű, típusú történetet mondanak el a külső hasonlóságuk ellenére. Csupán a szórakozás céljából íródnak ezek a bejegyzések.


Mindig is különlegesnek találtam ezt a magyar Jamie McGuire borítót, valahogy olyan varázslatosnak, és egyben mégis kicsit disztópikusnak tűnik. Nem is gondoltam volna, hogy megjelent egy másik történet ugyanezzel a külsővel... Ez a helyzet viszont nem annyira vészes, mivel a jobb oldali képen szereplő könyvet ha jól tudom, még nem adták ki angolul, így nem kell félniük az amerikai/brit nyelvű McGuire-fanoknak, hogy véletlenül más író regényét vennék meg az Édes semmiség helyett.


Szerintem ez volt az egyik olyan hasonmás, amelyen a legjobban kiakadtam... Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a két kiadó tervezője ilyen figyelmetlen lett volna. Mentségükre legyen szólva, én nagyon könnyen beszélek innen Magyarországról, hiszen nálunk sokkal kisebb a könyvpiac, mint Amerikában. Mivel nemcsak a cím, de még a betűtípus, elrendezés, és ugye természetesen a kép is hasonlít, lehetetlen, hogy az egyik tervező ne vette volna alapul a saját munkájához a másik könyvkiadónál dolgozó designer alkotását. Gondolom Ti is érzitek, meg látjátok, hogy ilyen egyértelmű véletlenek nem létezhetnek... Itt tényleg valós annak a veszélye, hogy a vásárlók összekeverjék a két írónő regényét.

Első ránézésre mindkettő regény egy romantikus, abszolút klisés történetnek tűnik. Persze ez lehet, hogy nem így van, viszont a borítók, és a könyvcímek is ezt sugallják. Nekem egyébként a baloldali jobban tetszik, profibb a szerkesztése. A másik képen biztosan javítanák egy-két dolgot, mert szerintem ebben a formában úgy néz ki, mintha egy olyan ember készítette volna, aki csak most ismerkedik a Paint nevezetű, igen kevés szerkesztési lehetőséget tartalmazó programmal.


Egy lány, aki imádja az őrültnél őrültebb kalandokat, vad éjszakákat, és persze a hajnalig tartó bulikat... Legalábbis ezt olvastam le a borítóról külső megítélés alapján. Egyébként nem valószínű, hogy mindhárom könyvnek ilyen sztorija lenne, mivel Haruki Murakami biztosan nem ebben a témában alkotta meg a történetét.


Ahogy ígértem, a bejegyzés végére tartogattam a személyes kedvencemet. Első ránézésre nincs a képeken semmi különlegesség, viszont ha megnézzük közelebbről a középső borítót, akkor igen érdekes épületet fedezhetünk fel: a Magyar Parlamentet. Teljesen ledöbbentem, mikor megcsapott a felismerés, rögtön átfutottam gyorsan a fülszöveget, hátha valamilyen magyar vonatkozású történetről van szó. A sejtésem pedig beigazolódott, az egyik főszereplőnek magyar gyökerei vannak, a városunk is megjelenik a cselekményben. Nem gondoltam volna, hogy egy „keresgélős” délutánon ilyen különlegességbe botlok.
Nektek melyik volt a legmegdöbbentőbb hasonlóság? Vannak olyan könyvek, amelyeket nem említettem a bejegyzéseben, viszont „nagy csattanóval” rendelkeznek a borítók szempontjából?

You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Hi!

    A második páros valóban gyanús. Sőt, nem is valami etikus, főleg, hogy még a cím első szava is megegyezik. Nekem az volt az első gondolatom, hogy talán folytatás.
    A negyedik képe nagyon tetszik, megértem, hogy olyan sokan lecsaptak rá, na de ha már egy Murakami könyv ezt kapta, ami azért híresebb, ill. a háromból ez az egy név, ami mond nekem valamit, nem kellett volna ugyanazt választani.
    Az jutott eszembe, hogy lehetne egy adatbázis könyvborítókból, ahol a pinteresthez hasonlóan lehetne hasonlóság alapján keresni. Megoldaná az egész problémát XD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Az adatbázis tényleg nagyon jó ötlet, nagyban megkönnyítené a kiadók dolgát. Az ilyen eseteket is elkerülhetnénk, biztos vagyok benne, hogy az írók is előbb-utóbb felfedezik a "hasonmás borítókat", gondolom nem lehetnek boldogok az ilyen helyzetekben. :/

      Törlés
  2. Szia!

    Imádom az ilyen borítós bejegyzéseket! Sosem értettem, hogy hogy lehet ráakadni az ilyen borítókra, amik ennyire hasonlítanak. Tudom, Google barátom, de nekem nem, így minden csodás képnek, amit találok nagyon tudok örülni xD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Örülök, hogy nem vagyok egyedül ebben a rajongásomban! :D
      Goodreads-en szoktam főleg ilyen típusú bejegyzésekhez anyagot találni, érdemes ott a listák, polcok között kutakodni. ((:

      Törlés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal